Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ повдигат наказателно обвинение срещу "Boeing"

01 юли 2024, 06:55 часа

Министерството на правосъдието на САЩ ще повдигне наказателно обвинение срещу "Boeing" за измама във връзка с две фатални самолетни катастрофи.

Реклама

Признаване на вина или дело

Министерството ще поиска от авиокомпанията да се признае за виновна или да бъде изправена пред съда, съобщиха американските медии.

ОЩЕ: Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Властите планират да предложат официално на "Boeing" споразумение за признаване на вина, което включва финансова санкция и назначаване на независим наблюдател, който да одитира практиките на компанията по отношение на безопасността и спазването на изискванията в продължение на три години.

"Boeing" ще получи срок до края на седмицата да отговори на предложението.

Министерството на правосъдието реши да повдигне обвинение на компанията, след като установи, че тя е нарушила споразумение от 2021 г., което я предпазваше от съдебно преследване във връзка с фаталните катастрофи със самолети 737 MAX. Смъртоносните катастрофи се случиха през 2018 г. и 2019 г., при които загинаха 346 души.

ОЩЕ: Пореден инцидент с Boeing: Самолет кацна „по корем“ в Истанбул (ВИДЕО)

Решението да се премине към повдигане на наказателно обвинение на "Boeing" задълбочава продължаващата криза, обхванала авиогигата, като излага компанията на допълнителни финансови последици и по-строг правителствен надзор.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес