Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ отбелязаха напредък в преговорите за Газа

26 август 2024, 22:22 часа • 1018 прочитания

Билият дом заяви, че преговорите за примирие в Газа в Кайро са постигнали напредък и се очаква да продължат на работно ниво няколко дни въпреки сблъсъците между Израел и ливанската Хизбула, предаде АФП.

"Продължава да има напредък и нашият екип на място продължава да определя преговорите като конструктивни", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, цитиран от БГНЕС.

Още: "Войната продължава": "Хамас" и Израел не се разбраха за мир

Ракетната атака и нападението с дрон срещу ливанското движение „не са оказали влияние върху работата на място“, каза той, визирайки преговорите, които се провеждат в Кайро, Египет. „Очакваме тези дискусии да продължат поне през следващите няколко дни“, заяви Джон Кърби.

Още: ООН спря хуманитарните операции в Газа

На 25 август Израел нанесе множество въздушни удари в Ливан, твърдейки, че е осуетил голяма атака на Хизбула. Но ливанското движение съобщи за „успех“, изстрелвайки стотици безпилотни самолети и ракети, за да отмъсти за смъртта на един от лидерите си.

Още: Мохамед Халаф анализира къде Иран ще удари Израел

На 29 август в египетската столица започна нова сесия на преговорите за примирие в Газа, съпроводено с освобождаване на заложниците, държани в палестинската територия, в присъствието на шефовете на израелското разузнаване, директора на ЦРУ Уилям Бърнс и шефовете на египетското и катарското разузнаване. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес