Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ налагат санкции на Иран заради балистичните ракети, пратени на Русия

10 септември 2024, 16:35 часа • 1255 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заплаши Иран със санкции заради доставката на балистични ракети с малък обсег от Техеран за Русия.

Топ дипломатът на Щатите заяви, че новите наказателни мерки ще бъдат обявени по-късно във вторник, 10 септември, и ще включват санкции срещу Iran Air.

„Предупредихме Техеран публично, предупредихме Техеран в частни разговори, че предприемането на тази стъпка ще бъде опасна ескалация“, каза Блинкен. „Русия вече е получила доставки на тези ракети".

Той добави, цитиран от The Washington Post, че Москва вероятно ще използва доставките в рамките на няколко седмици, като ги използва в агресивната си война в Украйна.

Още: МВнР на Украйна: Дълбоко обезпокоени сме заради прехвърлянето на ирански ракети на Русия

Лондон и Вашингтон със санкции срещу Иран и Русия

Великобритания обяви официално, че тя и САЩ налагат санкции на редица ключови лица и организации за ролята им в улесняването на военната подкрепа на Иран за Русия, включително на тези, които участват във веригите за доставка на балистични ракети и дронове. От Лондон дават и доста подробности. Сред лицата, на които е наложена забрана за пътуване и замразяване на активи, са:

  • Бригаден генерал Сейед Галандари - генерален директор за международните отношения на Министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили, свързан с износа на отбранителни продукти от Иран за неговите партньори.
  • Втори бригаден генерал Али Джафарабади - ръководител на Космическото командване на Въздушно-космическите сили на Иранската революционна гвардия. Той контролира иранските изпитания на космически ракети носители, които подпомагат развитието на иранския арсенал от балистични ракети с голям обсег.
  • Маджид Мусави - заместник-командир в Революционната гвардия, който контролира разработването и експлоатацията на иранския инвентар от балистични ракети.

Лицата, чиито активи са замразени, включват:

  • Организацията на свободната търговска индустриална зона Anzali (Anzali FTZ)
  • Baharestan Kish Company
  • Saad Sazeh Faraz Sharif (SSFS)
  • Chekad Sanat Faraz Asia (CSFA)

Няколко руски организации също са санкционирани днес заради намерението им да използват оръжейните системи, за да разрушат Украйна, става ясно от сайта на британското правителство. Сред тях са:

  • 924-и държавен център за безпилотна авиация
  • Руските въздушно-космически сили
  • Командването на военнотранспортната авиация

Пет руски товарни кораба също са санкционирани заради ролята им в транспортирането на военни доставки от Иран до Русия. Те включват:

  • SKIF-V (IMO 8858087)
  • OMSKIY (IMO 8889385)
  • MUSA JALIL (IMO 8846814)
  • BEGEY (IMO 8943210)
  • BALTIYSKIY (IMO 7612448)

Още: След САЩ: Лондон, Париж и Берлин удрят по Иран заради балистичните ракети

Иран отрича официално, но депутат от Техеран каза друго

В петък агенция Bloomberg съобщи, че Иран е изпратил балистични ракети в Русия, пренебрегвайки месеците на предупреждения от американски и европейски служители. Техеран е предоставил на Москва стотици дронове по време на продължаващата две и половина години война на Русия срещу Украйна, но прехвърлянето на ракетите бележи по-задълбочено иранско участие във войната на Москва.

Според Financial Times Иран е изпратил на Русия над 200 балистични ракети с малък обсег Fath-360. Очаква се тези оръжия с обсег на действие до 120 км да бъдат насочени към украинската инфраструктура, към градове близо до границата като Харков и Суми, както и към военни позиции по фронтовата линия - например в Покровското направление.

Блинкен не каза кога ракетите са били изпратени в Русия. Иран отрече официално да е имало такава доставка. Само че Бакшаиш Ардестани, който е член на Комисията по национална сигурност на парламента в Техеран, заяви, че Русия е получила ирански балистични ракети, които да използва за нападения срещу Украйна: Ирански депутат призна, че Техеран е дал балистични ракети на Русия.

Как реагираха Русия и Украйна?

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също отхвърли обвинението. „Не всеки път подобна информация отговаря на действителността. Развиваме диалог с Иран в най-чувствителните области и ще продължим да го правим“, заяви той пред репортери в понеделник.

На пресконференция в Киев във вторник украинският министър-председател Денис Шмигал заяви, че съобщенията за това, че Русия е получила балистични ракети от Иран, „предизвикват нашата непосредствена загриженост".

САЩ вече осъдиха военната помощ на Техеран за Москва: "Драматична ескалация": САЩ с първа реакция на балистичните ракети от Иран за Русия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес