Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ без чиста питейна вода: 56 химикали водят американците към смърт

03 ноември 2021, 17:13 часа • 3196 прочитания

Американската организация с нестопанска цел Environmental Working Group (EWG) е идентифицирала най-малко 56 нови замърсителя в питейната вода, използвана от десетки милиони домакинства във всички 50 щата и окръг Колумбия.

В най-новия си анализ на чешмяната вода EWG установи, че замърсителите включват опасни вещества, свързани с множество здравословни проблеми, като рак, репродуктивни смущения, чернодробни заболявания и много други. Сред другите вещества, идентифицирани от EWG, са пестициди, странични продукти от дезинфекция на водата и радиоактивни материали.

Анализът на групата разкрива, че увеличаването на замърсителите е отчасти свързано с новоидентифицираните токсични пер- и полифлуороалкилни вещества (PFAS), така наречените "вечни химикали", които се използват широко в десетки отрасли и за които се смята, че замърсяват питейната вода.

"За твърде много американци завъртането на крановете за чаша вода е като да си налеят коктейл от химикали. Оловото, арсенът…, PFAS и много други вещества често се откриват в питейната вода в потенциално опасни нива, особено в общностите с ниски доходи и с недостатъчно обслужване", се казва в анализа.

Научният анализатор на EWG Сидни Еванс подчерта, че "много хора не осъзнават, че в чешмяната вода, която пият, има замърсители".

"При много от замърсителите има доста голямо разминаване между това, което е законно, и това, което е безопасно", добави Еванс.

Анализаторът беше подкрепен от старшия учен на EWG Таша Стойбер, която изрази съжаление, че регулаторните органи и комуналните дружества не успяват да наблюдават правилно водоснабдяването в САЩ.

"Това говори за факта, че не разполагаме с достатъчно силни регулации за защита на питейната вода, а процесът на регулиране е твърде бавен. Тестваме за неща, които вече са в питейната ни вода постфактум и не сме наясно за новите химикали", подчерта тя. Известната американска защитничка на потребителите и активистка за опазване на околната среда Ерин Брокович отиде още по-далеч, като призова правителството на САЩ "да се събуди и да разбере, че чистата вода е човешко право, независимо от расата, доходите или политиката".

"Постигането на истинско равноправие в областта на водата означава всеки, абсолютно всеки един човек в тази страна да получи достъп до безопасна чешмяна вода на достъпни цени, на която може да се довери, че няма да отрови него и близките му", посочи тя.

Базираната в Илинойс Асоциация за качество на водата похвали усилията на Environmental Working Group да публикува новата си база данни за чешмяната вода, като подчерта, че "за потребителите е важно да знаят какво има в питейната им вода".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес