Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само по лекарско предписание: Австралия въвежда „водещи в света“ мерки срещу вейповете

01 юли 2024, 12:41 часа

Купуването на вейп вече ще става по-трудно в Австралия с въвеждането на едни от най-строгите закони в света, които ограничават продажбата на вейпове с никотин.

Реклама

От 1 юли потребителите ще трябва да представят лекарска рецепта на фармацевт, за да закупят вейпове, като изборът ще бъде ограничен до три вкуса: мента, ментол и тютюн.

Десетки държави са забранили вейповете за еднократна употреба, но според правителството, със забраната за продажба на вейпове в магазини, бензиностанции и други малки търговски обекти Австралия е въвела „водещи в света“ мерки. Австралийските власти твърдят, че този ход означава край на шарените марки и забавните аромати, които според властите са били трик за пристрастяване на децата към никотина.

Още: Проучване във Великобритания: Вейпингът не увеличава пушенето на цигари

„Не се случва често парламентът да получава възможност да направи нещо наистина значимо и трайно за здравето на младите австралийци“, казва министърът на здравеопазването Марк Бътлър, след като парламентът на страната прие законите.

С рецепта само за под 18 г.

Съгласно политическа сделка, обаче, която беше постигната, за да се осигури одобрението на закона, ограниченията ще бъдат облекчени през октомври, когато само непълнолетни под 18 години ще се нуждаят от рецепта, съобщава CNN. Възрастните ще могат да закупят вейп в аптеките без рецепта, но устройствата може да са трудни за намиране, след като някои водещи аптечни вериги обявиха, че отказват да ги предлагат.

„Фармацевтите са здравни специалисти и обществените аптеки не искат да доставят този потенциално вреден, силно пристрастяващ продукт без рецепта“, казва Антъни Тасон, национален вицепрезидент на Фармацевтичната гилдия на Австралия, която представлява над 5900 обществени аптеки в цялата страна.

Още: Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Партията на зелените в Австралия настояваше за изменения, които да позволят на възрастните да купуват вейпове без рецепта, тъй като не подкрепя забраната или криминализирането на вейпинга.

„Забраната на наркотиците се провали. Зелените сме доволни, че осигурихме изменения в това законодателство, които ще гарантират, че нито едно лице няма да бъде криминализирано за лично притежание на електронна цигара“, заявява сенаторът от Зелените Джордън Стийл-Джон.

Вносът и продажбата ще води до големи глоби

Притежаването на вейп за лична употреба не е криминално престъпление, но вносът и продажбата на търговски количества вейп ще води до големи глоби.

Някои се опасяват, че новите закони ще създадат черен пазар за вейпове, подобен на този, който съществува за цигарите в Австралия, където се налагат едни от най-високите данъци върху тютюна в света. Кутия от 20 цигари струва около 35 австралийски долара (23 щатски долара) - значително повече, отколкото в САЩ и Обединеното кралство. Очаква се разходите да нараснат, когато през септември данъкът върху тютюневите изделия се увеличи с още 5%.

Други държави се борят с нарастващия брой млади хора, които започват да пушат, но те прилагат различни подходи към проблема. През юни Американската администрация по храните и лекарствата одобри първите продукти за електронни цигари без тютюнев аромат, което предизвика остри критики от страна на педиатри и групи против тютюнопушенето.

Агенция, също така, се обедини с Министерството на правосъдието, за да създаде работна група за идентифициране и борба с незаконните продажби и разпространение на електронни цигари в САЩ.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес