Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия наложи вето на резолюция на ООН за изменението на климата

14 декември 2021, 09:45 часа • 1129 прочитания

Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност, която официално свързва изменението на климата с глобалната сигурност и която беше подкрепена от мнозинството държави-членки на ООН.

Подкрепена от Нигер и Ирландия, проекторезолюцията призоваваше генералния секретар Антонио Гутериш да "включи свързания с климата риск за сигурността като основен компонент във всеобхватните стратегии за предотвратяване на конфликти".

Текстът получи подкрепата на 12 от 15-те членове на Съвета. Китай се въздържа, а Индия гласува против с аргумента, че глобалното затопляне е въпрос, свързан предимно с икономическото развитие, а не с международната сигурност.

Резолюцията призоваваше ръководителя на ООН да докладва в рамките на две години "за последиците за сигурността" от изменението на климата по въпросите, разглеждани от Съвета за сигурност, и искаше препоръки за това как тези рискове могат да бъдат преодолени.

За дипломати, говорещи при условие на анонимност, противопоставянето на Русия е трудно разбираемо, като се има предвид, че самата резолюция "не е радикална", според един от тях.

Пратеникът на Ирландия в ООН, Джералдин Бърн Нелсън, заяви преди гласуването, че резолюцията е само "скромна първа стъпка".

"Трябва да разберем по-добре тази връзка" между сигурността и изменението на климата, каза тя. "Трябва да я разгледаме глобално."

Нейният колега от Нигер, Абду Абари, нарече противопоставянето на проекта "недалновидно".

Това е последното от поредицата руски вета в Съвета за сигурност по въпроси, вариращи от Етиопия и Либия до Судан и Централноафриканската република. Китай често се съюзява с Русия в Съвета, където Съединените щати под ръководството на Джо Байдън не са направили почти нищо, за да действат в противовес.

Източник/АФП

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес