Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Републиканците искат разследване на визитата на Зеленски в САЩ

25 септември 2024, 15:06 часа • 816 прочитания

Републиканците в Камарата на представителите (долната камара) в Конгреса на САЩ настояват за разследване на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Щатите тази седмица.

Те се питат дали целта му е била да подкрепи кандидата на демократите Камала Харис преди изборите през ноември. Зеленски е в Съединените щати по повод сесията на Общото събрание на ООН: Зеленски в САЩ: Ако Русия спечели войната, вие ще загубите всичко.

Група от 9 републиканци от Камарата на представителите, водена от Ланс Гудън, иска информация от министерствата на правосъдието и отбраната, за да установи дали посещението на украинския лидер в Пенсилвания по-рано тази седмица е било „политически мотивирано“ и платено с пари на американските данъкоплатци в нарушение на федералния закон: Зеленски пристигна във военния завод в Пенсилвания, работещ изцяло за нуждите на Украйна (СНИМКИ и ВИДЕО).

Пари на американците за Зеленски, или защо републиканците са бесни

В искането конкретно се цитират коментари на Зеленски, в които той предполага, че администрация на Доналд Тръмп и кандидата му за вице Джей Ди Ванс може да доведе до „глобален конфликт“. Това предизвика критики от страна на депутати от Републиканската партия.

„Тези действия породиха сериозни опасения сред наблюдателите, че посещението може да е било политически мотивирано, което потенциално да нарушава законите на САЩ - например акта, който забранява на федералните служители да се занимават с политическа дейност по време на изпълнение на служебните си задължения или да използват правителствени ресурси за такива дейности“, пишат в писмото законодателите. То е публикувано в цялост от The Washington Examiner.

Още: Зеленски: По-близо сме до мира и края на войната, отколкото мислим (ВИДЕО)

В писмото се посочват и опасенията, че Зеленски е пристигнал в Пенсилвания с военен самолет на САЩ и му е била осигурена охрана от Сикрет сървис по време на визитата му в завода за боеприпаси в Скрантън. И в двата случая става въпрос за използване на средства на данъкоплатците, които трябва да са само за целите на националната сигурност, гласи есенцията на писмото.

Снимка: president.gov.ua

Ако това е вярно, тези средства са били използвани за цели, които не са свързани с националната сигурност, а по-скоро за „подкрепа на политически значимо посещение преди важни избори в САЩ“, казват подписалите се републиканци. Изисква се „пълно отчитане на тези разходи“ пред Конгреса, добавят те.

„Използването на долари на американските данъкоплатци за финансиране на събитие, което очевидно е било в стил предизборна кампания на демократите, е неприемливо и вероятно незаконно“, каза Гудън в свое изявление. „Американската общественост заслужава пълно обяснение и отчетност за това явно политизиране на чуждестранната дипломация".

Още: Тръмп нарече Зеленски "най-великия търговец" и каза защо иска демократите да спечелят изборите в САЩ

Законодателите настояват и за разследване дали е имало „пряка или непряка координация“ между посещението на Зеленски и някоя от политическите кампании, като конкретно посочват, че в Пенсилвания са присъствали само служители на Демократическата партия - губернаторът Джош Шапиро, сенаторът Боб Кейси и конгресменът Мат Картрайт.

Гудън нападна Зеленски и заради това, че е критикувал плана за мир на Джей Ди Ванс: Планът на вицето на Тръмп за мир в Украйна: Путин харесва това (ВИДЕО).

Осем други републиканци подписаха писмото, включително Ралф Норман, Клей Хигинс, Мери Милър, Майкъл Клауд, Хариет Хагеман, Анди Бигс, Дан Бишъп и Ерик Бърлисън.

Тръмп няма да се срещне със Зеленски

Междувременно Associated Press съобщи, че Доналд Тръмп няма да се срещне с Володимир Зеленски по време на посещението на украинския президент в САЩ. Републиканецът не планира това въпреки официалните изявления на украински официални лица за предстоящата среща, заяви пред агенцията говорител на предизборния щаб на кандидата за президент на Щатите.

По-рано самият Тръмп заяви в разговор с журналисти, че „вероятно“ ще се срещне със Зеленски. Очакваше се по време на посещението си в САЩ украинският президент да представи „план за победа“ на действащия държавен глава Джо Байдън и на двамата кандидати за президент - Тръмп и Камала Харис.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес