Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекорден брой горски пожари регистрирани в Амазония от началото на годината

02 юли 2024, 00:57 часа
Реклама

През първата половина на годината в Бразилия са регистрирани 13 489 горски пожара в Амазония, което е най-лошият показател от 20 години насам, предаде АФП.

Общият брой е нараснал с 61% в сравнение със същия период на миналата година. Тази ситуация е предизвикана от историческата суша, засегнала най-голямата тропическа гора в света през миналата година.

Още: Рекорден брой пожари в бразилска Амазония

Откакто бразилският Национален институт за космически изследвания започна да събира данни през 1998 г., само в две други години са регистрирани повече горски пожари от януари до юни: 2003 г. (17 143) и 2004 г. (17 340).

Данните са трудна новина за правителството на президента Луис Инасио Лула да Силва, тъй като броят на пожарите се увеличава, въпреки че обезлесяването в Амазония намалява.

Още: Изолирано амазонско племе се пристрасти към порното, след като Илон Мъск му осигури достъп до интернет

Горските пожари поставиха рекорди за периода януари-юни и в две други биоразнообразни екосистеми на юг от Амазонка: Пантанал, една от най-големите тропически влажни зони в света, и саваната Серадо, която се намира предимно в Бразилия.

В Пантанал, където живеят милиони каймани, папагали, гигантски видри и най-голямата гъстота на ягуари в света, през първите шест месеца на 2024 г. са регистрирани 3538 пожара - увеличение с над 2000% в сравнение с миналата година. От януари до юни в Серадо са възникнали почти толкова пожари, колкото и в Амазония - 13 229, предава БГНЕС.

Още: Опазване на гората: Бразилия и Франция инвестират в Амазония

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес