Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предизборно обещание: Тръмп се закани да не позволява на Иран да притежава ядрено оръжие

02 септември 2024, 06:40 часа • 868 прочитания

Бившият президент на САЩ и републикански кандидат за президент Доналд Тръмп заяви, че не се стреми да бъде враг с Иран, но няма да позволи на страната да притежава ядрено оръжие.

Още: Като на избори: Тръмп обеща край на войните в чужбина

Ако Иран се сдобие с ядрени оръжия, Израел няма да го има

В интервю за Fox News в неделя Тръмп предупреди, че ако Иран се сдобие с ядрени оръжия, "Израел няма да го има.".

Тръмп и други републиканци критикуваха администрацията на настоящия президент Джо Байдън, че е твърде умерена към Иран, позволявайки му да заобиколи икономическите санкции на САЩ. Те твърдят, че тази снизходителност е позволила на Техеран да въоръжи "Хамас", улеснявайки атаката срещу Израел на 7 октомври.

Тръмп се оттегли от ядреното споразумение JCPOA от 2015 г., което ограничи ядрената програма на Иран, наричайки го "лоша сделка", която не успя да се справи с програмата за балистични ракети на Иран и злонамерените дейности в Близкия изток. Когато подписа заповедта за оттегляне през май 2018 г., Тръмп отново наложи санкции върху износа на петрол и международното банкиране.

В неделя Тръмп повтори критиките си, твърдейки, че преди четири години Иран е бил финансово ограничен, за да подкрепи терористичните организации или да атакува Израел. Той твърди, че Иран сега има 300 милиарда долара, цифра далеч над това, което е правдоподобно въз основа на наличните данни, въпреки че Техеран наистина е увеличил продажбите си на петрол през последните три години.

Още: Екипът на Доналд Тръмп контрира: Имаме лиценз за музиката на ABBA

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес