Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полицията обикаля Ню Йорк и разпръсква хората

03 май 2020, 15:10 часа
Реклама

Полицията в Ню Йорк изпраща над 1000 униформени в целия град през уикенда за прилагане на правилата за физическо дистанциране.

Те обикалят из всичките пет района на мегаполиса, тъй като жителите му искат да излязат заради затоплянето на времето, съобщават CBS и Fox News.

"Барбекюта с големи събрания на хора заедно, организирани спортни събития, хора, които се мотаят заедно, опитвайки се да пият или нещо по тези линии - ние ще предотвратим това. Ще действаме активно", обяснява шефът на полицията Терънс Монахан.

Той обясни, че полицията няма да притеснява хора, "които просто ходят заедно, спортуват или са със семейството си. Те нямат маски, ние ще им дадем и маска".

Обществеността трябва да е подготвена за "служители за социално дистанциране" пеша и на велосипеди и в превозни средства, "като гарантира спазване на процедурите за социално дистанциране и обучение на обществеността за тези процедури, така че всички ние можем да помогнем за спиране на разпространението на коронавируса, запазвайки всички нюйоркчани в безопасност и здрави", посочват от Нюйоркската полиция.

От 16 март полицията е извършила 60 ареста и е издала 343 призовки, свързани със социалното дистанциране. Монахан заяви, че този уикенд могат да бъдат извършени още арести, въпреки че се надява, че това не се стигне до това. "Хората трябва да разберат колко опасен е този вирус", предупреди той

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви тази седмица, че планът на града да отвори някои улици за пешеходци и велосипедисти започва в събота. Първите 7 мили отворени улици, разположени вътре и в непосредствена близост до парковете на града, са предназначени да разширят ограничените обществени пространства. Планът е в крайна сметка да се отворят поне 40 - и до 100 мили улици.

Но Де Блазио предупреди, че ако има прекомерни събирания, "навсякъде ще има ответни реакции".

Ню Йорк все още е основното огнище на епидемията в САЩ, като в болниците се приемат по близо 1000 новозаразени на ден. Броят на жертвите обаче е намалял драстично.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес