Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подготвят наказателно обвинение за бивш помощник на Доналд Тръмп

14 октомври 2021, 23:30 часа • 2018 прочитания

Източник от комисията, разследваща бунта в Капитолия на 6 януари, заяви, че следващата седмица ще предяви наказателни обвинения срещу бившия съветник на Доналд Тръмп Стив Банън, който беше призован да даде показания пред комисията по разследване на безредиците днес, предава БГНЕС. 

Банън не се появи, което накара ръководителя на комисията да насрочат гласуване във вторник, което да постанови наказателното му преследване по обвинения в престъпление. Ако бъде признат за виновен, бившият съветник на президента е заплашен от глоба и до една година затвор. Демократите в Конгреса твърдят, че той се опитва да възпрепятства разследването.

Банън - бивш управител на десни медии, който стана главен стратег на Тръмп, беше уволнен от Белия дом през 2017 г. и не беше в правителството по време на бунта през януари. Въпреки това той беше помолен да даде показания относно комуникацията си с Доналд Тръмп седмица преди инцидента - както и за участието му в обсъждането на плановете за отмяна на резултатите от изборите, при които Джо Байдън спечели президентския пост.

Привържениците на Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия във Вашингтон, окръг Колумбия, на 6 януари в неуспешен опит за отмяна на верификацията на победата на Байдън. Стотици привърженици на Тръмп бяха арестувани за действията си този ден.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес