Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът със странен отговор защо НАТО не сваля руски ракети над Украйна, както ирански над Израел

04 октомври 2024, 10:58 часа • 1510 прочитания

Ситуацията е различна - така най-общо отговориха от Пентагона защо съюзниците на Украйна не свалят съвместно руски ракети, но помагат на Израел да отблъсква иранските ракетни нападения: Иран се учи: Ракетната атака по Израел сега е била по-ефективна от априлската (ВИДЕО).

Неудобният въпрос на Зеленски

Въпросът беше зададен от украинския президент Володимир Зеленски по време на обща пресконференция с генералния секретар на НАТО Марк Рюте в Киев на 3 октомври. "Виждаме, особено в Близкия изток, как е възможно да се защити животът на хората чрез единството на съюзниците. Съвместното прехващане на ирански ракети не се различава от съвместното прехващане на руски ракети и особено на (дронове) „Шахед“, които свързват руския и иранския режим", заяви украинският лидер.

Още: Зеленски попита партньорите кое е различното между съвместното прехващане на ирански и руски ракети (ВИДЕО)

Той има предвид действията на САЩ и Великобритания в Близкия изток, когато два пъти за последната половин година те помогнаха за отбиването на ирански нападения срещу Израел с ракети и дронове. Неведнъж Зеленски е поставял въпроса пред Полша, Прибалтийските републики и Румъния защо не помагат на украинците да свалят руски ракети и дронове, когато това би застрашило и техните собствени въздушни пространства. Към момента такова решение не е взето, а сред западните партньори отново личи страх от ескалация.

Снимка: Посолство на Украйна в България

Още: 105 руски дрона срещу Украйна за нощ: Латвия взема мерки, за да се пази от тях (ОБЗОР - ВИДЕО)

Отговорът на САЩ

Заместник-говорителят на Пентагона Сабрина Сингх коментира въпроса за съюзническата помощ за отблъскване на въздушните нападения срещу Украйна и Израел. „Става дума за два много различни пейзажа и бойни полета“, каза тя. „Президентът (Джо Байдън - бел. ред.) в самото начало, когато Русия нахлу в Украйна, нареди на Украйна да бъде предоставено това, от което се нуждае на бойното поле. Те много успешно използваха противовъздушната отбрана и други възможности, за да продължат да си възвръщат територията“.

Сингх твърди, че Байдън е поел ангажимент, че САЩ няма да изпращат войски в Украйна и че Щатите подкрепят страната в усилията ѝ да си възвърне територията.

Запитана за възможността за нанасяне на удари по въздушни цели от полска или румънска територия, Сингх каза: „Не е възможно да се нанасят удари по въздушни цели от полска или румънска територия. Това би означавало, че сме въвлечени във войната по различен начин. И сега смятаме, че Украйна е в състояние успешно да се защити от руските атаки срещу нейните градове, срещу нейното население, срещу нейната инфраструктура. Ние ще продължим да им предоставяме подкрепата, от която се нуждаят, за да направят това“, каза говорителят, цитирана от Voice of America.

За справка - Израел притежава една от най-мощните ПВО системи, "Железен купол".

В случай че руски безпилотни самолети или ракети нарушат въздушното пространство на държавите членки на НАТО, решението за свалянето им се взема от националните органи. Това каза генералният секретар на Алианса Марк Рюте след срещата със Зеленски. Той подчерта, че съюзниците ще продължат да провеждат консултации по тази тема.

Още: Рюте обеща - на срещата в Рамщайн съюзниците ще обсъдят удари по Русия с далекобойни оръжия (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес