Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отиде си "Кралицата на мечовете" Ченг Пей-Пей (ВИДЕО+СНИМКИ)

19 юли 2024, 15:44 часа • 1362 прочитания

На 78 години почина актрисата Ченг Пей-Пей, известна с ролите си в филми за бойни изкуства като "Ела да пиеш с мен" и "Тигър и дракон". "С натежало сърце съобщаваме, че слуховете са верни. Нашата майка, Ченг Пей-Пей, почина мирно у дома, заобиколена от близките си на 17 юли", пише семейството ѝ в изявление, цитирано от световните агенции.

Те споделиха, че тя е живяла с рядко прогресивно заболяване, известно като кортикобазална дегенерация (КБД). Според уебсайта на Националната здравна служба на Великобритания това заболяване води до увреждане и умиране на все повече мозъчни клетки с течение на времето, което води до влошаване на проблемите с движението, говора, паметта и преглъщането. Понастоящем не е доказано, че лечението може да спре прогресирането му.

Снимка: Getty Images

"Тя избра да не прави тази новина публично достояние, за да може да се справи със състоянието си насаме и да прекара оставащото й време с децата и внуците си", се казва в изявлението. "На всички нейни приятели, колеги и фенове благодаря за подкрепата, която ѝ оказвахте през годините. Нашата майка искаше да бъде запомнена такава, каквато беше: легендарната "Кралица на бойните изкуства"... многостранна, награждавана актриса, чиято филмова и телевизионна кариера продължи повече от 6 десетилетия, не само в Азия, но и в международен план", продължава изявлението.

Още: Легендарният комедиант Боб Нюхарт почина на 94 години (ВИДЕО)

Коя е Ченг Пей-Пей

Снимка: Getty Images

Родена в Шанхай през 1946 г., Ченг тренира балет, докато е в училище, преди да се премести в Хонконг като тийнейджърка. След това се записва на курс за обучение по сценични изкуства във филмовата компания Shaw Brothers Studio, която е пионер в жанра на кунг-фу филмите, според уебсайта Hong Kong Movie Database.

Това кара Ченг да започне актьорската си кариера във филми на Shaw Brothers, като историческата драма от 1964 г. "Последната жена на Шанг", в която играе танцьорка, и романтичния филм от 1964 г. "Любовна скала" ("Qing ren shi"). Пробивната ѝ роля идва две години по-късно, когато се снима като опитен майстор на бойните изкуства в класическия криминален екшън "Ела да пиеш с мен".

Още: Първи официален трейлър на "Гладиатор II": Кръв, битки, зрелище (ВИДЕО)

По-късно Ченг се омъжва и през 1971 г. се премества в Съединените щати. Със съпруга ѝ имат четири деца, но в крайна сметка се развеждат.

През 90-те години на ХХ век се връща в Хонконг преди да се снима в спечелилия "Оскар" през 2000 г. приключенски екшън "Тигър и дракон", в който играе злодейския боец Джейд Фокс.

"Винаги съм готова за битка", казва Ченг пред списание "Time Out" през 2015 г. "Това е вълнуващо. Винаги съм била активен човек, така че когато получих възможност да изиграя бойни сцени, с удоволствие се съгласих."

Последната ѝ роля е на сватовницата в игралния филм "Мулан" от 2020 г., припомня БГНЕС.

Още: Магията на айкидо: Как Весела Велин вдъхновява младите? (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес