Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натискът на мигрантите от Хондурас към Мексико и САЩ се засилва

29 октомври 2018, 08:22 часа
Реклама

Повече от хиляда мигранти от Хондурас успяха да пробият полицейския кордон, който гватемалските сили за сигурност бяха организирали преди границата с Мексико, предаде БГНЕС.

Целта на мигрантите е да се присъединят към потока, който се е отправил към Съединените американски щати.

Група от около 1,5 хил. хондурасци бяха спрени от полицията на Гватемала на подстъпите към моста, който отделя гватемалския град Текун Уман и мексиканския Суидад Идалго. Множеството успя да преодолее блокадата, въпреки че полицията използва сълзотворен газ в опит да спре тълпата. Мигрантите обаче не успяха да преминат в Мексико заради подсилените метални заграждения на самата граница.

Мексиканската телевизия излъчи кадри, в които се вижда как граничните служители обясняват на хондураските мигранти, намиращи се зад металните ограждения, че трябва да съблюдават "законовите процедури" и да влязат в страната по "спокоен и безопасен начин". В неделя мексиканските власти отново потвърдиха, че ще позволят влизането на мигранти от Хондурас в качеството им на бежанци. Най-малко 60 души от групата вече са успели да преминат границата по този начин.

Друг керван мигранти, който потегли преди две седмици, вече се намира в Мексико, където групата вече набъбна до около 7000 души.

Мигрантите продължават марша си към Съединените щати, независимо от заплахите на президента Доналд Тръмп да използва войска, за да спре проникването им в САЩ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес