Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наркокартелите в Колумбия със свръхпроизводство на кокаин - дилърите не смогват

22 юли 2024, 17:08 часа • 1070 прочитания

Огромен проблем - колумбийските наркокартели са изправени пред свръхпроизводство на кокаин и дилърите не могат да се справят с такива количества наркотици.

The New York Times изпрати свои кореспонденти в джунглите на Колумбия, а един от тях е попаднал в малкото селце Кано Кабро. В него няма нито ток, нито течаща вода. От десетилетия жителите му имат само един източник на доходи - кокаин.

Още: Откриха множество убити след сблъсък на картели в Мексико

От сутрин до вечер те събират листа от кока и чрез химически процес получават бяла паста. Тя се пресова в тухли, които картелите изкупували на смешно ниски цени.

От 2022 г. нататък обаче дилърите започват да пристигат все по-рядко. И без това тежките условия в селото се влошават, тъй като свръхпредлагането на кокаин се превръща в общонационален проблем.

"Дори Ескобар не би могъл да мечтае за такова производство"

Според неназован американски служител, цитиран от NYT, производството на кокаин в Колумбия сега е на ниво, за което „наркобаронът Пабло Ескобар не е могъл дори да мечтае“.

Още: Пабло Ескобар не може да е име на търговска марка (ВИДЕО, 18+)

При настоящия президент Густаво Петро колумбийското правителство е възприело по-снизходителен подход към отглеждането на листа от кока - въпреки уверенията за обратното.

Някои други южноамерикански държави, по-специално Еквадор и Перу, също произвеждат кокаин в промишлени мащаби.

Още: Колумбийски журналист беше убит в размирен регион на страната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес