Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На срещата на НАТО: Блинкен и Кулеба обсъдиха украинската защита

10 юли 2024, 06:18 часа • 1863 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, съобщиха от Държавния департамент.

За какво са си говорили?

Двамата обсъдиха продължаващата работа по доближаване на Украйна до членство в алианса, включително реформите, които е необходимо страната да извърши. Друга тема на разговора бе подкрепата за способността на Украйна да се защитава срещу руската инвазия и да предотврати бъдеща агресия.

Украйна, която бе нападната от съседна Русия, няма да получи във Вашингтон покана за членство, но съюзниците ще потвърдят сближаването си с нея и че бъдещето ѝ е в НАТО, каза преди броени дни генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

ОЩЕ: Блинкен: Ще адаптираме помощта си за Украйна, за да е адекватна на руската агресия

Неназован високопоставен представител на правителството на САЩ уточни, че алиансът ще представи план, наречен "Мост за членство" на Украйна, и ще обяви мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на страната.

Блинкен и Кулеба обсъдиха нови действия, предприети от съюзниците за подсилване на украинската противовъздушна отбрана.

Те също така разговаряха за ангажимента на съюзниците към способността на Украйна да се защитава срещу руската инвазия и да бъде предотвратена бъдеща агресия.

Блинкен и Кулеба обсъдиха също енергийната сигурност и усилията на Г-7 да повишат устойчивостта на украинската електроенергийна система в условията на увеличаване на руските атаки срещу инфраструктурни обекти.

ОЩЕ: Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

Държавният секретар на САЩ поздрави украинския външен министър за "историческата подкрепа" на проведената миналия месец в Швейцария Глобална среща за мир в Украйна и за "героичната отбрана" срещу руски офанзиви в последно време на север и изток.

Блинкен потвърди трайната подкрепа на Съединените щати за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес