Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mossack Fonseca се освободи от почти половината си персонал

08 март 2017, 07:21 часа • 696 прочитания

Панамската юридическа кантора Mossack Fonseca, осигуряваща правна помощ в регистрация на офшорни компании, обяви, че уволнява над 75 от своите служители - около 40% от персонала, предаде БГНЕС.

"С голямо съжаление съобщаваме, че въпреки многобройните ни призиви за справедливост и обръщения към медиите, настоящата политическа, икономическа и медийна ситуация ни принуждава да се разделим с повече от 75 служители, които са инвестирали голяма част от своето време и опит в компанията ни в продължение на 40-годишната ѝ работа", се казва в изявление на компанията. От април 2016 г. "около 250 души" вече не работят в Mossack Fonseca.

През февруари тази година основателите на компанията Юрген Мосак и Рамон Фонсека бяха задържани. Прокуратурата на Панама ги обвинява в пране на пари, укриване на активи и пари със "съмнителен произход".

Мащабно разследване започна след изтичане на документи на компанията през април 2016 година. Около 11,5 милиона документа за периода 1977-2015 станаха публично достояние. Документите съдържат информация за офшорни схеми, към които може да имат съпричастност 12 настоящи и бивши държавни глави и повече от сто политици и известни личности от над 50 страни. Скандалът придоби известност като Panama Papers.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес