Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски в САЩ обвини съседите, че създават пречки на Северна Македония

10 юли 2024, 12:30 часа • 10484 прочитания

Министър-председателят на РС Македония Християн Мицкоски продължава да използва посещението си в САЩ, за да отправя неоснователни обвинения срещу съседните държави, предаде БГНЕС.

Във Вашингтон Мицкоски се е срещнал със сенаторите Джийн Шахин и Том Тилис, като на срещата са присъствали и президентите на Албания и Черна гора Еди Рама и Милойко Спаич, съобщи правителствената пресслужба на РСМ.

Мицкоски обвини съседите си, че блокират и спират РСМ, като определи това като политики от миналото, които създават раздори. Той обяви, че е необходимо ново поколение политици, готови за разумен диалог, основан на факти.

Още: Вице на Мицкоски иска денонсиране на Договора с България

БГНЕС припомня, че по време на лекция в университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор Мицкоски заяви, че никой не преследва българите в РС Македония. Той твърди, че правата на българите в неговата страна се спазват, но същото не можело да се каже за това, което той нарича македонско малцинство в България.

Македонският премиер заяви, че страната трябва да промени Конституцията си заради няколкостотин души, както пренебрежително се отнесе към своите съграждани с българско самосъзнание. „Когато говорим за ЕС, дали промяната на Конституцията ще бъде последното искане? Кой може да ни гарантира това? Ние нямаме отговор на този въпрос“, каза той.

Още: ЕС: Без българи Северна Македония няма място в блока

Според Мицкоски правата на българите не били нарушени, а напротив - България не спазвала правата на македонското малцинство. Коментирайки, така нареченото „вето“ на България, той подчерта, че трябва да се говори за истински добросъседски отношения, но те трябва да са двупосочни, македонските граждани били жертвали твърде много за европейската перспектива и трябвало да се прекрати с униженията.

Още: Гърция: Скопие все повече се отдалечава от добросъседските отношения

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес