Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционният съд в Боливия не разреши абортите

14 февруари 2014, 10:25 часа •
Реклама

Боливийският конституционен съд (БКС) отхвърли декриминализирането на абортите, поискано от феминистки групи, и реши, че правото на живот започва от момента на зачеването, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Според магистрат от БКС с отхвърлянето на декриминализацията, подкрепено по-специално от страна на католическата църква, се "уважават интересите на обществото" и той се обоснова "с аргумента, че животът трябва да се пази от зачеването".

Депутатката Патрисия Манчила, която членува в Социалистическата партия на президента Ево Моралес, и феминистките организации поискаха през юни миналата година с молба до БКС абортите да бъдат декриминализирани и да отпаднат санкциите в Наказателния кодекс, приети през 70-те години на миналия век.

Боливийският наказателен кодекс предвижда от две до шест години затвор за всеки лекар или друго лице, извършващо аборт. Прекратяването на бременността е разрешено единствено, ако е изнасилено непълнолетно дете и то е забременяло при изнасилване и когато животът на жената е в опасност.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес