Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай и Беларус провеждат съвместни военни учения до границата на НАТО

09 юли 2024, 10:26 часа • 2429 прочитания

Китай и Беларус започнаха 11-дневни съвместни военни учения на 8 юли, съобщиха от Министерството на отбраната на Беларус. Те се провеждат само на няколко километра от границата с Полша, член на НАТО и ЕС, съобщи "Московски комсомолец".

По време на съвместните антитерористични учения „Атакуващ сокол“ на полигон близо до град Брест почти на границата между Беларус и Полша китайските и беларуските военнослужещи ще „действат заедно“ като едно звено в определени етапи, информира генерал-майор Вадим Денисенко от беларуската армия в публикация в „Телеграм“.

Той допълва, че заради сложната обстановка по света ще бъде отработено "всичко ново, научено през последните две години".

Още: Беларус: На границата ни стоят 115 хил. украински войници

От Министерството на отбраната на Китай заявиха, че ученията ще включват „операции за спасяване на заложници и мисии за борба с тероризма“. „Целта на учението е да се повишат нивата на подготовка и координационните способности на участващите войски, както и да се задълбочи практическото сътрудничество между армиите на двете държави“, се допълва в съобщението.

През уикенда делегация от Централната военна комисия на Китай проведе разговори с колегите си в Минск, където двете страни обсъдиха „перспективите за беларуско-китайско сътрудничество в областта на обучението на военнослужещи“, информират и от военното министерство на Беларус.

Още: Заради границата си с Беларус: Полша търси помощ от Финландия, Германия и Гърция

Военните учения започват в навечерието на срещата на върха във Вашингтон по случай 75-годишнината от създаването на НАТО. 

Беларус е критичен съюзник на Русия във войната й срещу Украйна. А Китай се превърна в ключов дипломатически и икономически спасителен пояс за Русия след нахлуването ѝ в Украйна и беше обвинен от Запада, че подкрепя инвазията на Москва чрез предоставяне на стоки с двойна употреба – обвинение, което Пекин отрича.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес