Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кандидатът за вице на Тръмп с обещания за "забравените" американци. Борис Джонсън зове да не се изоставя Украйна

18 юли 2024, 10:02 часа • 1256 прочитания

Кандидатът за вицепрезидент на САЩ, ако Доналд Тръмп спечели изборите - Джей Ди Ванс - обеща да се бори за американците от работническата класа, които според него били "отхвърлени и забравени" от демократите.

Представяйки се пред милиони американци, които гледаха речта му по телевизията в праймтайма, сенаторът от Охайо насочи вниманието към скромните си корени в Средния Запад, като нападна "политиците от кариерата" като президента Джо Байдън.

В обръщението си към Националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки той каза, че Тръмп е "последната надежда" за американците.

Още: Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп има забрана да влиза в Русия

Джей Ди Ванс: Демократите унищожиха страната ни с войни

39-годишният Ванс се надява да стане един от най-младите вицепрезиденти в историята на САЩ. В речта си той описа пътя си от трудното детство в малък град в Охайо до американската морска пехота, юридическия факултет в Йейл и накрая - до Сената на САЩ.

Авторът на бестселъра "Хилбилска елегия", посветен на обеднялото му семейство в Апалачите, заяви, че "управляващата класа на Америка" е унищожила общности като родния му град с търговски споразумения и чуждестранни войни. "От Ирак до Афганистан, от финансовата криза до Голямата рецесия, от отворените граници до стагнацията на заплатите, хората, които управляват тази страна, се провалиха и отново се провалиха", каза той.

"Доналд Тръмп представлява последната надежда на Америка да възстанови това, което - ако бъде изгубено - може никога повече да не бъде намерено", добави Ванс, цитиран от BBC.

Още: Икономисти попиляха Тръмп за спорните му идеи срещу инфлацията

Ванс срещу имиграцията

Кандидатът за президент, който е женен за Уша Ванс - адвокат и дъщеря на индийски имигранти - заяви, че САЩ традиционно приемат новодошлите, но не бива да внасят чужда работна ръка. "Когато допускаме новодошли, ние ги допускаме при нашите условия", каза той.

Още: Тръмп не би защитил Тайван от Китай: "Взеха ни целия бизнес с чипове"

Снимка: Getty Images

Преди години Ванс беше противник на Тръмп, като веднъж нарече републиканеца "идиот", който може да се превърне в "американския Хитлер".

А сега го защитава: "Обвиняваха го, че е тиранин", посочи Ванс. "Казаха, че трябва да бъде спрян на всяка цена. Но как отговори той? Той призова за национално единство, за национално спокойствие".

Ванс има много спорни позиции относно Украйна, абортите, имиграцията и още теми - припомнете си: От ожесточен критик до пръв съюзник на Тръмп: Кой е Джей Ди Ванс?

Борис Джонсън призовава Тръмп: Не изоставяй Украйна!

Междувременно бившият британски премиер Борис Джонсън призова Доналд Тръмп да запази подкрепата си за Украйна. Той е провел 30-минутна среща с него по време на Националния конгрес на Републиканската партия.

Бившият британски министър-председател заяви след разговора, че е убеден, че Тръмп ще подкрепи Киев, ако бъде избран за президент. "Обсъдихме Украйна и не се съмнявам, че той ще бъде силен и решителен в подкрепата си за тази страна и в защитата на демокрацията", написа Джонсън в профила си в X.

Още: От лагера на Байдън осъдиха избора на Джей Ди Ванс за вице на Тръмп

В интервю за Bloomberg Businesweek Тръмп отново намекна за добрите си лични отношения в миналото с руския диктатор Владимир Путин и повтори как издирваният от съда в Хага лидер нямало да нападне Украйна, ако самият Тръмп все още беше президент на САЩ. Републиканецът намекна също така, че не е фен на санкциите - т.е. би смекчил наказателните мерки спрямо Москва. Преди това той е отбелязвал, че може да сложи край на войната в рамките на 24 часа, но не е предоставил нито един реалистичен пример как това може да се случи.

Още: Тръмп: Не обичам санкциите, Байдън принуди Русия и Китай да се оженят

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес