Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кандидат за президент на Хондурас задържан за наркотрафик и убийства

05 ноември 2021, 09:31 часа

Властите в Хондурас арестуваха в четвъртък кандидата за президент Сантос Родригес по обвинения в пране на пари, свързано с трафик на наркотици, и убийства, включително убийството на информатор на DEA.

Реклама

Арестът му е по-малко от месец преди президентските избори, в които всички основни кандидати са обвинени в корупция или трафик на наркотици, коментира АФП.

Дори и сегашният президент Хуан Орландо Ернандес е обвинен в трафик на наркотици, а брат му Тони Ернандес през март беше осъден на доживотен затвор в Ню Йорк за същото престъпление.

Родригес, пенсиониран капитан от армията, не беше сред фаворитите на изборите на 28 ноември.

Според властите той е издирван за "пране на пари".

Защитен свидетел твърди също, че когато Родригес е намирал пари или наркотици при провеждането на операции в ролята си на армейски офицер, той "не ги е декларирал изцяло, като е задържал част от иззетото, а конфискуваните оръжия са били насочвани към престъпна група".

"Според свидетели той е замесен и в смъртта на много хора, включително информатор" за американската Агенция за борба с наркотиците, заяви министерството.

Когато е бил арестуван, Родригес протестирал и твърдял, че е невинен: "Могат да ме претърсват за каквото си искат, нямам какво да крия", казва той във видео, записано от негови съюзници.

През последните месеци Родригес заяви, че е един от тези, които обвиняват брата на президента в трафик на наркотици.

Във видеото Родригес казва, че арестът му е "отмъщение на президента, защото брат му е в затвора в САЩ".

Прокуратурата заяви, че Родригес е обвинен допълнително в организиране на доставката на наркотици, които са били откраднати от други престъпни организации, като добави, че парите за незаконните операции са били донесени на съпругата и тъщата му, които са били арестувани.

Според властите анализът на банковите сметки на задържаните е показал дейност, която е "несъвместима" с декларираните от тях доходи.

"Това преследване не е нещо ново", заяви пред АФП Израел Селая, кандидат за вицепрезидент и ръководител на кампанията на Родригес, като добави, че "демокрацията е преследвана".

Но още през 2016 г. посолството на САЩ в столицата на Хондурас Тегусигалпа заяви, че Родригес е "разследван за предполагаеми връзки с трафик на наркотици и корупция".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес