Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канадският премиер оцеля при втори вот на недоверие, но предстоят още

02 октомври 2024, 09:46 часа • 286 прочитания

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо оцеля след втори вот на недоверие в парламента в рамките на няколко седмици. Предложението, внесено от опозиционните консерватори, имаше за цел да свали неговото либерално правителство на малцинството и да предизвика федерални избори.

То обаче се провали, след като лидерът на консерваторите Пиер Поалиевр отново не успя да получи подкрепата на другите политически партии в парламента.

Още: След вот на недоверие: Правителството на Джъстин Трюдо оцеля

Мотивите

Поалиевр внесе второто предложение за вот на недоверие ден след неуспеха на предишното. Във втория случай правителството бе обвинено, че е подвело канадците по отношение на достъпните жилища, разходите за живот и престъпността - ключови въпроси, които консерваторите използваха, за да удрят по либералите в продължение на месеци.

За да бъде приет, вотът се нуждаеше от мнозинство сред 338-те членове на парламента. След преброяването на всички гласове стана ясно, че 121 души са подкрепили Поалиевр, а 207 са били против свалянето на кабинета.

Поалиевр обвини Новата демократическа партия (НДП) и Квебекския блок за неуспеха, като заяви, че първите са „продали работещите канадци“, а вторите „разочароват хората от Квебек".

Снимка: Джъстин Трюдо, Getty Images

Ултиматум към Трюдо от Квебек

Квебекският блок, който представлява интересите на френскоезичната провинция на Канада, постави ултиматум на либералите за продължаващата си подкрепа. Суверенната партия даде на правителството краен срок до 29 октомври да приеме два законопроекта - един за увеличаване на пенсиите и един за засилване на защитата на канадската система за управление на доставките, която контролира производствените квоти и вноса на млечни и птичи продукти.

Във вторник партията внесе свое предложение, в което призовава правителството на Трюдо да подкрепи законопроекта за възрастните хора.

Още: Канада обяви голям военен пакет за Украйна, Киев с още един договор за сигурност

Очаква се нов вот на недоверие

През следващите седмици се очаква да бъдат внесени още няколко предложения за недоверие, включително трето на консерваторите, съобщава BBC.

Трюдо е министър-председател на Канада от 9 години и е изправен пред нарастващ натиск да подаде оставка поради опасения, че спъва съдбата на партията си. От месеци насам консерваторите водят с голяма разлика пред либералите в проучванията на общественото мнение. Либералната партия на Трюдо загуби два важни частични избора това лято в Торонто и Монреал - и двата в крепости, които преди това формацията държеше от години.

Сделката между Либералната партия и НДП помогна на Трюдо да остане на власт след последните федерални избори в Канада през 2021 г. Споразумението се провали миналия месец, след като Сингх се оттегли от него, заявявайки, че либералите са „твърде слаби“, за да управляват.

Още: Канадският премиер призовава гражданите да напуснат Ливан

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес