Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изтеглянето на американските сили от Афганистан е на 90% завършено

06 юли 2021, 21:10 часа • 1838 прочитания

Изтеглянето на американските сили от Афганистан е завършено на повече от 90 процента. Това съобщи Централното командване на Пентагона, цитирано от БГНЕС.

Централният комитет заяви, че официално е предал седем бивши американски бази на афганистанските сили за сигурност и е извел близо 1000 въздушни товарни самолета C-17 от страната преди крайния срок през септември. В петък американските сили предадоха авиобаза Баграм на север от Кабул, главният център на американските военни операции в страната през по-голямата част от последните две десетилетия на конфликт.

В днешното съобщение се подчертава, че по-голямата част от процеса на изтегляне на американския военен и цивилен персонал, нареден от президента Джо Байдън през април, е завършен. По времето на налагане на заповедта на Байдън официално имаше 2500 американски войници и 16 000 частни изпълнители. Според докладите в Афганистан по онова време са действали и около 1000 американски специални сили, които също не са включени в официалния отчет.

Байдън беше определил краен срок за септември - 20-та годишнина от афганистанската атака на Ал-Кайда срещу САЩ, която предизвика американското нашествие в страната. Пентагонът реагира бързо, за да намали присъствието си до минимум този месец. "Очакваме то да бъде завършено до края на август," заяви пресаташето на Белия дом Джен Псаки в петък след предаването на Баграм. Очаква се САЩ да задържат в страната 650 или повече военнослужещи, за да защитят американското посолство и дипломатите. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес