Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главната редакторка на „Вашингтон пост“ подаде оставка

03 юни 2024, 21:37 часа • 900 прочитания
Реклама

Главната редакторка на в. "Вашингтон Пост" Сали Бъзби подаде оставка, съобщи ръководството на престижния американски ежедневник, цитирано от Франс прес.

Бъзби, която има дългогодишен журналистически опит в американската агенция Асошиейтед прес, стана първата жена, заемала този пост от основаването на вестника през 1877 година.

Още: Вашингтон: Иранският президент имаше много кръв по ръцете си

Мат Мъри, бивш главен редактор на „Уолстрийт джърнъл“ и бивш главен изпълнителен директор на компанията „Дау Джоунс“, ще поеме поста от Бъзби до президентските избори в САЩ през ноември, съобщи главният изпълнителен директор на „Вашингтон Пост“ Уилям Луис. Засега не се посочва каква е причината за напускането на Бъзби.

В изпратено по електронната поща писмо до екипа на вестника Луис обяви също желанието си тази година да стартира „нов отдел“, който ще бъде отделен от традиционния редакционен екип и посветен на „журналистиката на услугите и в социалните мрежи“, и ще използва изкуствен интелект.

Още: Тръмп предрече фалит на водещи американски медии

Мъри ще ръководи това ново звено след изборите в САЩ, докато „основните области на отразяване“ като политика, икономика и отделните рубрики ще бъдат ръководени от Робърт Уинет, изградил кариерата си в "Телеграф мeдиа груп" - собственик на влиятелния британски ежедневник в. "Телеграф", предаде БТА.

Според в. „Вашингтон Пост“ това разместване в ръководството на ежедневника е „най-значимият ход“ на Уилям Луис, откакто пое поста главен изпълнителен директор през януари.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес