Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Фашисти": Илон Мъск с категорично обвинение към австралийските власти

13 септември 2024, 10:27 часа • 826 прочитания

Технологичният магнат Илон Мъск нарече австралийското правителство "фашисти" в публикация в своята социална медийна платформа X. Причината е предложеният законопроект, който ще налага глоби в размер до 5% от годишния им оборот на гигантите в социалните медии за това, че не са успели да спрат разпространението на дезинформация.

Изявлението на Мъск обаче може отново да разпали отново дългогодишния му спор с австралийското правителство.

Още: Върховният съд на Бразилия спира социалната мрежа X

"Когато това е в негов търговски интерес, Мъск е защитник на свободата на словото. А когато не му харесва, той ще затвори всичко", заяви министърът на правителствените услуги Бил Шортън пред австралийската телевизия Channel Nine. И добави, че Мъск "е имал повече позиции по отношение на свободата на словото, отколкото Кама Сутра".

По-рано тази година австралийският орган за онлайн надзор започна съдебни действия срещу компанията на Мъск, като я обвини, че не е премахнала "изключително жестоки" видеоклипове, които показват как проповедник от Сидни е намушкан с нож, припомни АФП. Но Австралия внезапно се отказа от опита си да наложи глобална заповед за премахване на X, след като Мъск постигна правна победа в предварителното изслушване - ход, който той отбеляза като триумф на свободата на словото.

По-рано тази седмица австралийският премиер Антъни Албанезе представи планове за забрана на достъпа на деца до социалните медии, докато не навършат 14 години. Австралия забранява на децата да използват социалните мрежи

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес