Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

F-16 за Украйна: САЩ с уточнения за изтребителите и пилотите им

19 юни 2024, 14:37 часа
Реклама

Изтребителите F-16, прехвърлени от САЩ на Украйна, ще бъдат разположени на украинска територия. Това съобщи съветникът по националната сигурност на в Белия дом Джейк Съливан в интервю за новинарския канал PBS.

По думите му, в двустранното споразумение за сигурност между Украйна и САЩ, подписано този месец, е предвидено изтребителите F-16, които Съединените щати ще дават на Украйна, да бъдат на украинска територия. Ако тези самолети са застрашени, Украйна може да ги защити с ПВО, включително дадена ѝ от САЩ, уточни Съливан.

ОЩЕ: Част от F-16 за Украйна ще си останат в бази зад граница, но има важен детайл

Повече самолети, отколкото пилоти?

Има готовност и възможност обучение на украински пилоти на F-16 да се проведе и на други места – не само в Аризона и Дания. Това потвърди бригаден генерал Пат Райдър, говорител на Пентагона, цитиран в официално прескомюнике на сайта на американското министерство на отбраната.

По думите му, в Европа тече подготовка за такива места, където украински военни пилоти ще могат да се обучават. Уточнението на Райдър е важно предвид няколко материала в западни медии как няма достатъчно пилоти за обещаните за Украйна изтребители и че някои от изтребителите ще останат в бази на НАТО, извън украинска територия: Украйна и Запада се карат за F-16 и пилотите им: Кокошката или яйцето да е първо

Наскоро говорителят на ВВС на Украйна Иля Евлаш каза, че украински пилоти вече са отработили необходимия брой часове като част от военните учения на F-16.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес