Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екзекутираха транссексуална жена за първи път в историята на САЩ

04 януари 2023, 13:17 часа • 2688 прочитания

Затворничка от Мисури беше осъдена на смърт и стана първата трансджендър жена, екзекутирана в САЩ. 49-годишната Амбър Маклафлин получи присъдата заради преследване и убийство на бивша приятелка, след което е изхвърлила тялото близо до река Мисисипи в град Сейнт Луис, пише Sky News.

Съдбата на Маклафлин беше подпечатана във вторник, когато губернаторът на щата Майк Парсън отхвърли молбата за помилване.

Жената проведе разговор с духовен съветник, докато ѝ инжектираха фаталната доза фенобарбитал. Няколко минути по-късно беше обявено, че е мъртва.

"Съжалявам за това, което направих", признава Маклафлин в последното си писмено изявление. "Аз съм любящ и грижовен човек".

Базата данни на уебсайта на Информационния център срещу смъртното наказание показва, че 1558 души са били екзекутирани, откакто смъртното наказание бе възстановено в САЩ в средата на 70-те години на миналия век. Само 17 от тях са били мъже. Центърът твърди, че не са известни предишни случаи на екзекутиране на затворник с открита транссексуална ориентация.

Маклафлин започва да се променя преди около три години в държавния затвор в Потоси. Искането за помилване от името ѝ е съсредоточено върху няколко въпроса, включително травматичното ѝ детство и проблемите с психичното здраве, които съдебните заседатели така и не успяха да чуят по време на процеса.

В изявлението се казва, че тя е страдала от депресия, многократно е правила опити за самоубийство и е била диагностицирана с полова дисфория - състояние, което причинява страдание и други симптоми в резултат на несъответствие между половата идентичност на човека и определения му при раждането пол.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес