Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еквадор остана на тъмно заради голяма авария

20 юни 2024, 06:45 часа
Реклама

Еквадор остана на тъмно заради голяма авария - прекъсване на електрозахранването, предаде БГНЕС. "Има повреда в електропреносната мрежа, която предизвика верига от прекъсвания, така че в цялата страна няма електричество", каза министърът на енергетиката на Еквадор. 

Още: Свлачище в Еквадор отне живота на шестима души, десетки са изчезнали

Хиляди хора бяха евакуирани

Но електричеството започна да се възстановява постепенно, поне в столицата Кито, около час по-късно. Прекъсването на електрозахранването беше внезапно и изненада пътуващите с метрото в Кито, тъй като влаковете спряха, а хиляди хора трябваше да бъдат евакуирани.

Светофарите престанаха да работят и полицаи обслужваха кръстовищата, за да поддържат някакво подобие на ред в тримилионния град.

"Инцидентът трябва да е бил сериозен, защото дори извади от строя електрозахранването на метрото, което има своя отделна система", заяви кметът на Кито Пабел Муньос на X.

В големия тихоокеански пристанищен град Гуаякил също е настъпил транспортен хаос, а хората са се оказали блокирани в асансьорите на административни и жилищни сгради. Уличните коли в южния град Куенка спряха да се движат.

През април Еквадор претърпя планирани прекъсвания на електрозахранването, тъй като заради сушата нивото на водата в остарелите водноелектрически централи е ниско.

Още: Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес