Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дъщерята на Тръмп го изостави по делото за финансови измами

07 март 2023, 19:17 часа • 2766 прочитания

Иванка Тръмп се е присъединила към баща си и братята си в искането за отлагане на процеса срещу организацията Тръмп. Припомняме, че според прокурора на Ню Йорк, Тръмп и децата му са манипулирали данни, за да продават по-скъпо имоти, отколкото всъщност са стрували. 

Според адвокатът на Иванка Тръмп, тя е напуснала организацията на баща си още през 2017 г. и има „уникална“ защита, тъй като не е била обвинена в лъжа за финансите на компанията. „Жалбата не съдържа нито едно твърдение, че г-жа Тръмп пряко или косвено е създала, подготвила, прегледала или заверила който и да е от финансовите отчети на баща си“, заяви адвокатът на Тръмп в съдебно дело тази седмица, цитиран от Bloomberg.

По-рано стана ясно, че бившият президент се стреми да отложи с няколко месеца делото за гражданска измама, срещу което е изправен в Ню Йорк. Тази времева рамка ще тласне процеса, който в момента е насрочен за октомври, дълбоко в президентската кампания през 2024 г.

В скорошна съдебна декларация адвокатите на Тръмп заявиха, че отлагането, което искат, е „породено от необходимост“, като се има предвид сложността на случая и „удивителния обем“ от доказателства.„Настоящият график прави подготовката на защита невъзможна“, пишат адвокатите на Тръмп Алина Хаба и Клифърд Робърт. „Основните понятия за честна игра и справедлив процес налагат на обвиняемите да се предостави всяка възможност да подготвят смислена защита, вместо да им се налага невъзможен график“, допълват от защитата.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс заведе гражданско дело за 250 милиона долара миналия септември срещу Тръмп, най-големите му деца и компанията му, с обвинението, че са планирали да надуят нетната стойност на организацията и стойността на притежаваните от нея недвижими имоти, като са подмамили кредиторите и застрахователите да им дадат по-добри условия от заслужените. 

Тръмп отрече да е извършил неправомерни действия и окачестви съдебния процес като част от партизански лов на вещици. Самата Джеймс не е отговорил официално на новото искане, но е писал преди това на съдията, като се противопоставя на забавянията. 

Забавянето на делото би изисквало одобрението на съдия Артър Енгорон, който преди това е сигнализирал за намерението си да започне процеса, както е насрочено на 2 октомври.

 

 

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес