Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демократите в САЩ искат прекратяване на военната помощ за Азербайджан и Турция

23 октомври 2020, 09:21 часа

Майк Помпео ще представи доклад за предполагаеми нарушения на правата на човека от правителствата на Азербайджан и Турция пред комисиите по външни работи на Сената и Камарата на представителите.

Реклама

Група членове на Сената на Конгреса на САЩ от Демократическата партия представи проект на резолюция, призоваващи за разглеждане на възможността за продължаване на оказването на военна помощ на Азербайджан и Турция в светлината на възобновяването на мащабните военни действия в Нагорни Карабах. Общо седем депутати стартираха инициативата.

Подготвените от тях документи предвиждат, че държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео ще трябва да представя доклади за предполагаеми нарушения на правата на човека от правителствата на Азербайджан и Турция пред комисиите по външни работи на Сената и Камарата на представителите на Конгреса. В допълнение, на Помпео се нарежда да уведоми законодателния клон на правителството дали в момента има "извънредни обстоятелства <...>, които налагат продължаването на помощта за сигурност" към Анкара и Баку.

В случая с Турция Помпео трябва да изясни дали Анкара използва американски изтребители F-16 „в Южен Кавказ от началото на ескалацията на конфликта [в Нагорни Карабах] от 27 септември 2020 г.“. Предполага се, че държавният секретар на САЩ ще запознае законодателите с всички тези констатации не по-късно от 30 дни след приемането на резолюцията.

* Инфо: ТАСС, превод : БГНЕС.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес