Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

CNN: Сериозната заплаха, за която алармира Майк Търнър, е свързана с Русия

14 февруари 2024, 23:30 часа • 2704 прочитания

Председателят на комисията по разузнаването на Камарата на представителите Майк Търнър каза в сряда, че на конгресмените ще бъде предоставена информация за заплахата за националната сигурност. Писмото, изпратено от Търнър до конгресмените, твърди, че това е спешен въпрос, включващ "дестабилизираща чужда военна сила". В писмото се отбелязва, че разрешението на конгресмени да преглеждат класифицирана информация ще бъде валидно от сряда до петък.

В същото време Търнър призова президента Джо Байдън "да разсекрети цялата информация, за да могат Конгреса, администрацията и нашите съюзници открито да обсъдят възможните отговори срещу тази заплаха".

Търнър не предостави други подробности относно естеството на тази заплаха. Но "два източника и американски служител" казаха на CNN, че заплахата е свързана с Русия. Множество източници, запознати с разузнаването, описаха откритията като „силно чувствителни“. Един източник, който е видял разузнавателните данни, потвърди, че „това всъщност е много тревожен и дестабилизиращ“ руски капацитет, „за който наскоро разбрахме“.

Още: Конгресът на САЩ разглежда сигнал за заплаха срещу националната сигурност

На брифинг президентският съветник по националната сигурност на Джейк Съливан потвърди наличието на такава информация и каза, че е уредил лична среща с водещи конгресмени в четвъртък, за да обсъди тази информация с тях. Той добави, че не може да разкрива публично подробности относно опасността, за която иска да говори с конгресмени. Но Съливан отбеляза, че администрацията на Байдън вече е отишла по-далеч от своите предшественици в разсекретяването на разузнавателните данни за националните интереси на САЩ.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес