Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще се снабди с ракети AMRAAM от САЩ (ВИДЕО)

12 септември 2024, 11:31 часа • 836 прочитания

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че отпуска около 1,2 млрд. долара за производството на ракети със среден обсег AMRAAM, които ще бъдат продадени на няколко държави, включително България и Украйна.

Какво могат ракетите AMRAAM?

Тези усъвършенствани ракети са с обсег на действие до 160 км и използват инерционно насочване с активна радарна система за прехващане на цели извън визуалния обсег, независимо от метеорологичните условия.

Ракетата "въздух-въздух" е използвана в редица бойни действия, като е постигала въздушни поражения в конфликтите в Ирак, Босна, Косово, Индия и Сирия. Тя е обещана и на Украйна - Швеция може да направи пратка за Киев през САЩ, а от Вашингтон вече обявиха, че дават стотици милиони за нови ракети за украинската армия.

Още: Швеция може да прати на Украйна ракети AMRAAM през САЩ (ВИДЕО)

Поръчката - кои държави участват и какъв е времевият срок?

Пентагонът възложи на компанията Raytheon поръчка на стойност 1 195 985 081 долара към предварително сключен договор за производствена партида 38 на ракети "въздух-въздух" със среден обсег на действие AMRAAM, гласи официалното съобщение. С тази промяна се добавя допълнително производство на ракетите, телеметрична система AMRAAM, първоначални и полеви резервни части, както и друг хардуер и дейности за инженерна поддръжка на производството.

Работата ще се извършва в Тусон, щата Аризона, и се очаква да приключи до 31 декември 2028 г.

Договорът включва чуждестранни военни продажби за Бахрейн, България, Канада, Финландия, Германия, Унгария, Италия, Япония, Норвегия, Швейцария, Украйна и Обединеното кралство. Не са посочени повече подробности за количествата за отделните страни.

Още: Решението на САЩ за дълбоки удари в Русия ще се забави още - Bloomberg посочи защо

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес