Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е 58-а в доклад на СБ за местата с най-добър бизнес климат

29 октомври 2013, 12:23 часа • 14515 прочитания

Доклад на Световната банка класира най-добрите места за правене на бизнес по света, както и най-лошите. В доклада се имат предвид фактори като този при какви условия една компания може да започне дейност, има ли достъп до електричество или до кредити, плащане на данъци, защита на инвеститорите, изпълнение на договорите и др. Така според доклада най-добрият бизнес климат е в Сингапур сред 189 държави, предаде БГНЕС.

България заема 58-о място, като има падане надолу в класацията спрямо миналата година с един пункт по отношение на защитата на инвеститорите. По критерия изпълнение на договорите няма промяна спрямо миналата година. С осем пункта изоставаме спрямо миналата година по критерия получаване на разрешително за строеж, а със седем за стартиране на нов бизнес. Все пак има и положителна тенденция - три места нагоре по критерия плащане на данъци и седем по критерия трансгранична търговия.

Тази класация обаче събуди недоволство у някои - например миналата година Китай оспори остро валидността на тази класация, която го поставя на не много престижното 91-о място и поиска тя да бъде премахната. Световната банка обаче реши да я остави с риск да предизвика още по-силно недоволство в Пекин, като се има предвид, че тази година в класацията на доклада, озаглавен "Doing Business", Китай отива на 96-то място.

Все пак световната банка уточнява, че този доклад не претендира за изчерпателност и че отразява привлекателността на една държава или динамичността на нейната икономика. "Това е само ограничен поглед върху един от аспектите на конкурентоспособността", увери директорът на сектора за световните индикатори на институцията Аугусто Лопес-Кларос. На второ място след Сингапур е Хонконг, следван от Нова Зеландия, САЩ и Дания. Тази челна петорка е непроменена от миналата година, а Сингапур трайно заема първото място от 2007 г. насам. Миналата година Франция бе на 34 позиция, но тази пада на 38-а и остава далеч по-назад от Германия, която е на 21-а.

Португалия е високо в класацията - 31-а позиция въпреки, че страната е в програма за международно подпомагане. Въпреки рецесията и социалните трусове Гърция подобрява положението си в класацията, преминавайки от 78-а на 72-а позиция. Гражданската война срина Сирия от 144 на 165-то място. Най-последните места в класацията се заемат от три африкански страни - Либия, ЦАР и Чад.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес