Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън се отказва от президентската надпревара в САЩ

21 юли 2024, 20:57 часа • 7527 прочитания

Американският президент Джо Байдън съобщи, че се оттегля от надпреварата за Белия дом и няма да се бори за втори мандат, предаде Би Би Си.

В профила си в социалната мрежа "Екс" Байдън написа, че е в интерес на страната и на неговата партия да се оттегли. "За мен беше най-голямата чест в живота ми да служа като ваш президент. Въпреки че възнамерявах да се кандидатирам за преизбиране, вярвам, че е в най-добрия интерес на моята партия и държава да подам оставка и да се съсредоточа върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата си. По-късно тази седмица ще споделя решението си с нацията по-подробно", написа Байдън.

Той каза в изявлението си, че ще се обърне към нацията по въпроса следващата седмица и благодари на своя вицепрезидент Камала Харис, определяйки я като "изключителен партньор".

Това е първият път, в който президент на САЩ се отказва от преизбиране от десетилетия. Линдън Джонсън реши да не се кандидатира за втори пълен мандат през 1968 година.

Предисторията

Решението на американския президент идва след многобройните призиви да се откаже от надпреварата. Те се засилиха след телевизионния му дебат с Доналд Тръмп, който се превърна в катастрофа. Последваха изявления на едни от най-важните фигури в Демократическата партия Байдън да се оттегли и да бъде издигнат друг кандидат, който да се изправи срещу Доналд Тръмп. Най-спряганото име е това на настоящия вицепрезидент Камала Харис.

Още: NBC: Политическата кариера на Байдън е към своя край

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес