Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асандж е готов на екстрадиция в САЩ, ако бъде помилван информатор на WikiLeaks

13 януари 2017, 08:40 часа • 845 прочитания

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж е съгласен да бъде екстрадиран в САЩ, при условие че бъде помилван информатора на организацията Брадли Манинг, който беше осъден на 35 години затвор, предаде БГНЕС.

"Ако Обама помилва Манинг, Асандж ще се съгласи да бъде екстрадиран в САЩ, въпреки очевидната противоконституционност на образуваното от американското министерство на правосъдието дело", се казва в изявление, публикувано на официалния сайт на WikiLeaks в социалната мрежа Twitter.

Според американските власти, бившият военнослужещ Манинг е предал на WikiLeaks повече от 700 000 военни и дипломатически документи и видеоклипове, свързани с американските военни операции в Ирак през 2009-2010 г. На 11 ноември миналата година WikiLeaks призова Обама да помилва, до изтичането на президентския му мандат, Манинг, както и бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън.

От 2012 година Джулиан Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон. Той потърси убежище там, за да избегне екстрадирането си в Швеция, където е заподозрян в сексуални престъпления. Асандж отрича обвиненията и ги нарече политически мотивирани. Той се опасява, че Швеция ще го депортират в САЩ, където го грози 35 години затвор, или смъртно наказание за публикуване секретни документи на Държавния департамент на САЩ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес