Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американска медицинска сестра и нейното дете бяха отвлечени в Хаити

30 юли 2023, 07:53 часа • 2488 прочитания

Американска медицинска сестра и нейното дете са били отвлечени в Хаити, съобщи в събота християнска група за подпомагане, дни след като правителството на САЩ нареди на несъществения си персонал да напусне бедната карибска страна поради нарастваща несигурност. Аликс Дорсенвил и детето й бяха отвлечени в четвъртък сутринта близо до столицата на Хаити Порт-о-Пренс, се казва в изявление на уебсайта на El Roi Haiti, цитиран от АФП. Тя е съпруга на директора на групата, който е от Хаити, а майката и детето са взети от кампуса Ел Рой, „докато са служили в нашето обществено служение“. „Аликс е дълбоко състрадателен и любящ човек, който смята Хаити за свой дом, а народа на Хаити за свои приятели и семейство“, каза Ел Рои. „Аликс работи неуморно като нашата училищна и обществена медицинска сестра, за да донесе облекчение на тези, които страдат, докато тя обича и служи на хората на Хаити в името на Исус.“

Тяхното отвличане дойде, след като Държавният департамент на САЩ издаде актуализирани препоръки за пътуване в четвъртък, в които се казва, че американците в Хаити трябва да заминат „възможно най-скоро... в светлината на текущата ситуация със сигурността“. Правителството на САЩ е „изключително ограничено в способността си“ да помага на американците в страната, които може да се нуждаят от спешна помощ, се казва в съобщението, предупреждавайки, че в Хаити „отвличането е широко разпространено“.

Вашингтон също нареди на своя персонал и семействата на държавните служители да напуснат Хаити, най-бедната нация в Западното полукълбо, която е свидетел на усложняващи се хуманитарни, политически кризи и кризи в сигурността. Бандите контролират по-голямата част от столицата и тероризират населението с отвличания, изнасилвания и убийства. Държавният департамент съобщи в събота, че е запознат със съобщения за двама граждани, отвлечени в Хаити. „Ние сме в редовен контакт с хаитянските власти и ще продължим да работим с тях и нашите междуведомствени партньори от правителството на САЩ“, каза говорител, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Хаити: терор, убийства, линч и насилие

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес