Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ал Джазира": От Израел до България - що е то и колко е военната помощ от САЩ

17 юли 2024, 21:00 часа • 3958 прочитания

По време на военната кампания на Израел в Газа, САЩ не позволиха само продажбата на оръжия на Израел. Освен това са предоставили големи количества друга военна помощ – както финансова, така и, както се смята, чрез поддържащи военни операции.

Съединените щати са готови да подновят доставката на 500-фунтови бомби за Израел, които бяха задържани по-рано тази година от американския президент Джо Байдън заради бруталната израелска офанзива в южния град Рафа в Газа.

В началото на май Байдън спря една-единствена доставка на бомби, след като Израел нареди евакуацията на Рафа на 6 май и израелските военни започнаха "насочени" наземни операции ден по-късно. Оттогава агенциите на ООН изчисляват, че около милион палестинци – много от които вече са били разселени многократно от други райони на Газа – са били принудени да избягат от Рафа.

През април Конгресът на САЩ одобри голям кръг от военна помощ както за Израел, така и за Украйна. Общо 95 милиарда долара включват 60 милиарда долара (63%) за Украйна, 26,4 милиарда долара (28%) за Израел и 8,1 милиарда долара (9%) за Азиатско-тихоокеанския регион, главно Тайван.

Американска помощ - какво е?

САЩ предоставят повече чуждестранна помощ в световен мащаб, отколкото всяка друга страна.

Чуждестранната помощ е общата сума на помощта, която е разпределена на страни извън САЩ, включително икономическа (включително хуманитарна) и военна помощ. Тоест, военната помощ е нещо отделно. През 2022 г. военната помощ представляваше 14% от чуждестранната помощ на САЩ, според ForeignAssistance.gov, американско НПО.

През 2023 г. чуждестранната помощ за Израел от САЩ беше предимно военна помощ, докато чуждестранната помощ за други страни, като Зимбабве и Афганистан, беше 100 процента икономическа помощ.

Хуманитарната помощ и военната помощ могат да влязат в конфликт помежду си. На 31 май Стейси Гилбърт, служител на Държавния департамент, която е служила в Бюрото за населението, бежанците и миграцията на Държавния департамент, подаде оставка от администрацията на Байдън поради отказа на администрацията да приеме, че Израел блокира хуманитарната помощ за Газа. В интервю за PBS News Hour Гилбърт заяви: "И така, когато докладът излезе на 10 май и прочетох заключението, особено заключението, че Израел не блокира хуманитарната помощ, реших, че ще подам оставка, защото това абсолютно не е мнението на експерти по темата в Държавния департамент, USAID, хуманитарната общност, организации, които работят в Газа".

Кои държави получават най-много военна помощ от САЩ?

СНИМКА: БГНЕС

Израел

От основаването на Израел през 1948 г., той е най-големият кумулативен получател на чуждестранна помощ от САЩ, с около 300 милиарда долара (коригирани спрямо инфлацията) обща икономическа и военна помощ. Приблизително 220 милиарда долара (74 процента) от тях са били под формата на военна помощ, докато останалите 80 милиарда долара (26 процента) са били икономическа помощ.

От 2008 г. насам Израел получава предимно военна помощ, като икономическата помощ представлява по-малко от 1% от общата помощ на САЩ за Израел.

Украйна

Украйна също получи голямо количество военна помощ от САЩ. Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Конгресът на САЩ одобри пет пакета помощ за страната на обща стойност 175 милиарда долара (икономическа, хуманитарна и военна - военната е над 70 млрд. долара). Последният пакет беше одобрен през април 2024 г.: Лош ден за Путин: За какво ще бъдат разпределени 61 млрд. долара в Украйна

България

САЩ оказват военна помощ и на България. Съгласно Споразумението за сътрудничество между САЩ и България в областта на отбраната, партньорство в областта на сигурността, подписано през април 2006 г., което дава достъп на американската армия до използването на български военни съоръжения, САЩ са предоставили повече от 238 милиона долара на България през последните 5 години в подкрепа на военното обучение, киберсигурността и подобрения на военно оборудване.

Египет

САЩ също предоставиха военна помощ на Египет след мирния договор между Египет и Израел от 1979 г., за да подпомогнат укрепването на отбранителните способности на Египет и противодействието на тероризма. Египет получи 1,3 милиарда долара военна помощ от САЩ през 2023 г. През последните години обаче САЩ започнаха да отказват военна помощ от Египет, позовавайки се на спазването на човешките права в страната. През септември САЩ задържаха 85 милиона долара от общата военна помощ от 320 милиона долара, която беше заделена за Египет. Американският сенатор Крис Мърфи, демократ, също призова за спиране на повече военна помощ. Докато Египет е освободил над 1600 политически затворници от началото на 2022 г., той напомни: "През същото време те са затворили още 5000. Така че за всеки политически затворник, който Египет освобождава, трима влизат в затвора. Това е една крачка напред и три назад".

Тайван и Ливан

Източник, близък до администрацията на Байдън, заяви, че 85 милиона долара военна помощ, изтеглена от Египет, ще бъдат пренасочени, като 55 милиона долара ще бъдат предназначени за Тайван и 30 милиона долара за Ливан.

ОЩЕ: Зеленски предлага, Путин не иска да говори за мир: Идва още и още оръжие за Украйна (ВИДЕО)

Защо САЩ предоставят толкова много военна помощ на Израел?

САЩ предоставят помощ на Израел от 1948 г. Макар че първоначално това беше предимно под формата на икономическа помощ, те значително увеличиха военната помощ през 1973 г., когато Египет и Сирия предприеха изненадваща атака срещу Израел – известна като Войната на Йом Кипур – за да си върнат територия, включително историческа Палестина, Синайската пустиня и Голанските възвишения, които те бяха загубили през 1967 г.

Под кодовото име "Операция Nickel Grass", американският президент Ричард Никсън нареди спешна доставка на военна помощ за Израел през октомври 1973 г., помагайки на Израел да изтласка египтяните обратно през Суецкия канал. По това време Никсън каза на своя съветник по националната сигурност и държавен секретар Хенри Кисинджър: "Изпратете всичко, което може да лети". Израел обяви победа три седмици по-късно – на 25 октомври – и е обявено прекратяване на огъня.

През 50-те години на миналия век бившият министър-председател и един от основателите на Израел, Давид Бен-Гурион, вече е започнал да популяризира идеята, че Израел трябва да бъде военна суперсила в Близкия изток с това, което се нарича "качествено военно предимство". Че Израел наистина ще има такова предимство пред своите съседи, беше кодифицирана в законодателството на САЩ съгласно Закона за прехвърляне на военноморски кораби от 2008 г., който гарантира, че всяко искане за помощ за сигурност от израелското правителство винаги ще бъде оценявано в светлината на политиката на САЩ да поддържат качественото военно предимство на Израел.

Кога и защо САЩ започнаха да предоставят чуждестранна военна помощ?

СНИМКА: Getty Images

Още през септември 1940 г., преди САЩ официално да влязат във Втората световна война, САЩ вече предоставяха широкомащабни военни доставки и друга помощ на съюзническите нации в опит да укрепят собствената си сигурност и да спечелят време за подготовка за самата война.

Чрез програмата Lend-Lease, подписана от президента Франклин Рузвелт през 1941 г., САЩ предоставиха голяма част от военната помощ, получена от Обединеното кралство и други страни, включително СССР, които вече се бият с Германия и Япония, докато САЩ най-накрая се присъединиха към войната през декември същата година.

По това време министърът на войната Хенри Л. Стимсън каза на сенатската комисия по външни отношения по време на дебат за заем и лизинг: "Ние купуваме... не даваме заеми. Купуваме собствената си сигурност, докато се подготвяме. Поради нашето забавяне през последните шест години, докато Германия се подготвяше, ние се оказахме неподготвени и невъоръжени, изправени пред напълно подготвен и въоръжен потенциален враг".

През 1961 г. обаче президентът Дуайт Айзенхауер предупреди за опасностите, които биха могли да възникнат, ако САЩ прекалят с военната си помощ за други страни по време на своето телевизионно прощално обръщение. В тази реч Айзенхауер каза: "В правителствените съвети трябва да се пазим от придобиването на неоправдано влияние, независимо дали е търсено или не, от военнопромишления комплекс. Потенциалът за катастрофално нарастване на неуместната власт съществува и ще продължи да съществува. Никога не трябва да позволяваме тежестта на тази комбинация да застраши нашите свободи или демократични процеси. Не трябва да приемаме нищо за даденост. Само бдителното и информирано общество може да принуди правилното свързване на огромната промишлена и военна машина за отбрана с нашите мирни методи и цели, така че сигурността и свободата да просперират заедно".

Предоставят ли САЩ и военна подкрепа като част от военната помощ?

Военната подкрепа често е част от военната помощ. Например освен предоставянето на военна помощ на Израел от началото на войната в Газа през октомври, 2023 година, силите за специални операции на САЩ също действат, за да помогнат при намирането на израелски пленници, съобщи The New York Times през октомври миналата година.

"Често това са специални операции и командване, по същество от зад кулисите, нещо като нападение на така наречения терористичен комплекс. И използва силите за сигурност на страната домакин. Но специалните операции на САЩ ще бъдат на терена", каза Стефани Савел, старши изследовател в Института за международни и обществени въпроси Уотсън и съдиректор на проекта "Разходи за война" в университета Браун, пред "Ал Джазира".

В своя доклад от ноември 2023 г. , озаглавен "Антитерористични операции на Съединените щати под администрацията на Байдън 2021-2023 г.", Савел установи, че САЩ са провели контратерористични операции в 78 държави, като САЩ обучават и подпомагат чуждестранните сили за сигурност в 73 от тези страни, предимно в Средния Изток, Африка и Южна Америка.

"Контратероризмът все още е много активно оправдание за голяма част от дейността на американските военни и Държавния департамент на САЩ в чужбина. Това е основно извинение за различни видове наземно присъствие и различни видове партньорства и различни видове дейности, обучение и финансиране. И това не е изчезнало въпреки факта, че стратегията за сигурност на САЩ сега е насочена почти изцяло към конкуренцията на великите сили с Русия и Китай", добави Савел.

ОЩЕ: САЩ пренасочват всички доставки на Patriot и NASAMS към Украйна

Източник: "Ал Джазира"

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес