Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВКБООН призова властите на ДР Конго да засилят сигурността в „триъгълника на смъртта“

14 август 2021, 16:45 часа • 2358 прочитания

ООН е разтревожена от широко разпространеното, системно сексуално насилие в Демократична република Конго (ДРК), като заяви, че има съобщения за въоръжени групи, извършващи масово изнасилване, пише БГНЕС. Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), агенцията на ООН за бежанците, заяви, че нейният персонал е чувал ужасяващи свидетелства от насилствено разселени хора в югоизточна провинция Танганайка.

Агенцията е „силно обезпокоена от инциденти с широко разпространено и системно сексуално насилие над конгоански жени и момичета“, заяви нейният говорител Шабиа Манту. „Само през последните две седмици хуманитарните партньори в здравните зони Конголо и Мбулула са регистрирали 243 случая на изнасилване, 48 от които са на непълнолетни, в 12 различни села“, каза Манту. Смята се, че истинският брой инциденти е още по-голям, тъй като докладването за насилие, основано на пола, остава табу в повечето общности.

„Съобщава се, че атаките се извършват от съперничещи въоръжени групи, които се борят да запазят контрола върху минните райони, особено златните мини, и като отмъщение срещу военните операции, ръководени от правителството“, каза Манту. „Цивилните попадат в капан в центъра на интензивни конфронтации между различни групи. Нашият персонал е чувал ужасяващи свидетелства за крайно насилие. Принудително разселени лица обвиниха въоръжени групи в извършване на масово изнасилване, докато жените се опитват да напуснат домовете си". Тя каза, че някои жени и момичета са били отвлечени и изнасилени, а от семействата са били искани откупи в замяна на тяхната свобода.

Според изчисленията на ООН близо 310 000 души са изселени поради несигурност и насилие и остават разселени в провинция Танганайка. Жени и адвокати демонстрираха в Букаву в Демократична република Конго в четвъртък в подкрепа на носителя на Нобелова награда Денис Муквеге, чиято фондация подкрепи протестите, и призоваха ООН да настоява за справедливост по историческите престъпления на насилие.

Манту каза, че повече от 23 000 души са били разселени от май само в северната част на провинция Конголо, според местните власти, като повечето са бягали от несигурност многократно. ВКБООН призова властите на ДРК да засилят сигурността в т. н. „триъгълник на смъртта“ в по-широкия регион, за да защитят цивилните, и да позволят хуманитарен достъп и стартиране на разследвания, за да се изправят извършителите пред правосъдието.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес