Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Южноафриканският президент е заразен с коронавирус

13 декември 2021, 02:00 часа • 2328 прочитания

69-годишният южноафрикански президент Рамафоса се е разболял от COVID-19 и е в самоналожена изолация, като временно е предал правомощията си на вицепрезидента Дейвид Мабузе, съобщиха от канцеларията му, цитирани от БГНЕС.

"Президентът Рамафоса се лекува от леки симптоми на COVID-19, след като днес, в неделя, тестът му за вирусна инфекция беше положителен", се казва в изявление на службата, публикувано в Twitter.

Отбелязва се, че президентът се е почувствал зле след участие в събитие в Кейптаун. Сега той е в "добро настроение" и е под грижите на медицинската служба на южноафриканските отбранителни сили. "Президентът, който е напълно ваксиниран, се намира в самоизолация в Кейптаун и е предал всички правомощия на вицепрезидента Дейвид Мабузе за следващата седмица", се казва в изявлението.

Рамафоса, който по-рано се беше върнал от обиколка в Западна Африка, беше тестван няколко пъти за COVID-19. Тестовете на членовете на придружаващата го делегация също са отрицателни. Президентът призова жителите да се ваксинират и да останат бдителни.

Не се уточнява дали държавният глава е заразен с новия вариант Омикрон. През последните дни този серотип се разпространява интензивно в Южна Африка, като заради опасенията от високата му заразност, много страни по света наложиха ограничения върху пътуванията от и до страната.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес