Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа визита на израелски премиер в Египет от десет години

13 септември 2021, 15:40 часа • 1450 прочитания

Премиерът на Израел Нафтали Бенет ще се срещне с президента Абдел Фатах ал-Сиси в първото посещение в Египет от израелски премиер от повече от десетилетие, съобщиха от президентството.

Сиси трябваше да приеме Бенет в курорта Шарм ел-Шейх на Червено море, за да обсъдят "усилията за съживяване на мирния процес" между израелците и палестинците, се казва в изявление на говорителя на президента Басам Ради.

Египет, най-многолюдната държава в арабския свят, през 1979 г. стана първата арабска държава, подписала мирен договор с Израел, след десетилетия вражда.

През май Кайро изигра ключова роля в посредничеството за прекратяване на огъня между Израел и палестинската ислямистка група „Хамас“, която управлява Ивицата Газа, след 11 дни тежки боеве.

Египет редовно приема лидери на „Хамас“, както и на неговия политически съперник Палестинската власт, ръководена от Махмуд Абас, като същевременно поддържа силни дипломатически и икономически връзки, както и в сферата на сигурността, с Израел.

Посещението на Бенет идва 10 дни след като Абас беше в Кайро за разговори със Сиси. Последната среща между египетски президент и израелски премиер датира от януари 2011 г., когато Хосни Мубарак прие Бенямин Нетаняху.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес