Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Южен Судан с неочакван ход: Готви ли шпионин за свой наследник?

03 октомври 2024, 14:44 часа • 482 прочитания

Президентът на Южен Судан Салва Киир уволни своя влиятелен и дългогодишен шеф на разузнаването генерал Акол Кур Кук. Решението на президента беше прочетено по националната телевизия в сряда вечерта, предаде BBC.

То идва седмици след като беше обявено, че дълго отлаганите избори, които трябваше да се проведат през декември, са отложени с две години.

Какво се знае до момента?

Ген. Кук стана ръководител на страховитите служби за национална сигурност (NSS) след независимостта през 2011 г. и продължи по време на последвалата горчива гражданска война.

В президентския указ не е посочена причина за отстраняването на генерала, но той беше назначен за губернатор на родния щат на президента Уоръп, където цари несигурност.

Подготвя ли си наследник?

Докато някои виждат назначаването на Ген Кук за губернатор като понижение, други смятат, че този ход може също да помогне за потушаване на насилието в щата Уоръп.

Анализатори смятат, че ген Кук може един ден да поеме управлението от 73-годишния президент.

Не е известно на колко години е бившият шпионин - но се смята, че е в края на 50-те или началото на 60-те. ОЩЕ: Папата изпрати пожелания за мир в Южен Судан

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес