Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Алжир спечели втори мандат

09 септември 2024, 06:35 часа • 688 прочитания

Действащият президент на Алжир Абделмаджид Тебун спечели втория си петгодишен президентски мандат на предсрочните избори, предаде БГНЕС. Гласувалите за тримата кандидати на изборите са общо 5,7 млн. от 24 млн. регистрирани гласоподаватели, а избирателната активност е 48,03%. 

Още: В Африка ли е генерал Сергей Суровикин? (СНИМКА)

Това са вторите президентски избори, които се провеждат под пълния надзор на независим избирателен орган след изборите през 2019 г., докато преди това изборите бяха под надзора на министерството на вътрешните работи.

Разпределението на гласовете

По време на пресконференция Мохамед Шарфи, ръководител на Независимия национален изборен орган (ANIE), обяви, че Тебун е спечелил с 94,65 % от гласовете.

Той допълни, че кандидатът Абделали Хасани Чериф, лидер на Движението за общество и мир (най-голямата ислямска партия), е на второ място с 3,17 % от гласовете.

Юсеф Аушиш, първият национален секретар на Фронта на социалистическите сили (най-старата опозиционна/лява партия), е на трето и последно място с 2,16 % от гласовете.

Шарфи съобщи, че гласовете, подадени за тримата кандидати, възлизат на 5,7 млн. от над 24 млн. регистрирани гласоподаватели.

Очаква се избирателният орган незабавно да изпрати протоколите от преброяването на гласовете на Конституционния съд, който ще разполага с 48 часа, за да разгледа евентуални жалби, а окончателните резултати ще бъдат обявени в рамките на 10 дни.

Още: Алжир ограничава допълнително свободата на печата с нов закон

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес