Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Много повече са жертвите на клането в Буркина Фасо през август 2024 г.

06 октомври 2024, 10:07 часа • 582 прочитания

Според оценка на френското правителство за сигурността, която почти удвоява броя на жертвите, цитирана в предишни доклади, до 600 души са били застреляни за няколко часа от свързани с Ал Кайда бойци при нападение срещу град в Буркина Фасо през август. Новата цифра превръща нападението, при което цивилни граждани са застреляни, докато копаят окопи, за да защитят отдалечения град Барсалохо, в едно от най-смъртоносните единични нападения в Африка през последните десетилетия, съобщи CNN.

Нападението

Според няколко видеозаписа на нападението от 24 август, публикувани в социалните медии от акаунти, подкрепящи JNIM, бойците от Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), клон на Ал Кайда, базиран в Мали и действащ в Буркина Фасо, откриват методичен огън, докато навлизат в покрайнините на Барсалохо с мотоциклети и застрелват селяните, които лежат безпомощни в прясно изровената пръст на окопа. Много от загиналите са жени и деца, а кадрите са прекъсвани от звука на автоматична стрелба и писъците на жертвите, които са простреляни, докато очевидно се опитват да се правят на мъртви, предаде БГНЕС.

Още: Синът на Пригожин по стъпките на баща си, но в Африка

Прогнозата

Ако прогнозата на френското правителство се потвърди, броят на жертвите ще отбележи необичайно жесток момент в Сахел - все по-безправна част от Западна Африка на юг от Сахара, където проектите за сигурност, ръководени от военните сили на САЩ и Франция, трудно успяват да забавят похода на джихадистите. Поредица от преврати в Мали, Буркина Фасо и Нигер доведоха до напускането на френските и американските сили.

Десетки цивилни са убити в Буркина Фасо

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес