Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милиони деца страдат от недохранване в Судан

25 юни 2024, 16:35 часа

Судан е едно от най-лошите места в света за деца, обяви Катрин Ръсел, ръководител на агенцията на ООН за децата, Unicef, предава BBC. Тя пътува до страната, разкъсвана от повече от година брутална гражданска война, докато предупрежденията за глад стават все по-силни.

Реклама

Милиони деца страдат от недохранване

Стълбовете на хранителната икономика на Судан се сринаха след като двете воюващи страни - суданската армия и паравоенна група, наречена Сили за бърза подкрепа (RSF) - ограничават доставката на отчаяно необходимата помощ.

Разселването на деца в Судан сега е най-голямо, като милиони са изправени пред недохранване и повечето не посещават училище, отчитат от Unicef.

"Девет милиона не получават достатъчно, за да се хранят редовно, а близо четири милиона са изправени пред остро недохранване", коментира Ръсел. ОЩЕ: Лекари ще преглеждат деца в ивицата Газа за недохранване

Може да стане по-лошо

„Отдавна е минало времето, когато трябва да действаме, трябва да действаме сега или просто ще стане по-лошо“, каза тя.

„Винаги можете да постигнете напредък в нещо, така че нищо не е напълно невъзможно. Но за отделни бебета, за деца, които сега гладуват, които са гладни, които сега са силно недохранени, за тях ще бъде твърде късно", смята ръководителят на Агенцията на ООН за децата. 

По-рано този месец BBC разговаря с експерт по продоволствената сигурност, който каза, че до септември 70% от населението на Судан ще бъде изключително гладно.

„Това може да доведе до два и половина милиона смъртни случая или повече“, каза Тимо Гаасбек. „Може да са до четири милиона. Просто няма достатъчно храна". ОЩЕ: Папата: Нека оръжията в Судан да замлъкнат

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес