Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки протестиращи в Нигерия са изправени пред смъртна присъда

03 септември 2024, 06:35 часа • 887 прочитания

Най-малко 10 протестиращи в Нигерия са изправени пред възможна смъртна присъда. Срещу тях бяха повдигнати обвинения в държавна измяна заради участието им в демонстрациите неотдавна срещу най-тежката икономическа криза в страната от години, предаде БТА.

Още: Руски войски влязоха в база на американски военни в Нигер

Дестабилизация и сплашване на президента

Протестиращите бяха изправени пред съда в нигерийската столица Абуджа и срещу тях бяха повдигнати обвинения, че по време на протестите са действали "с намерение да дестабилизират Нигерия и да сплашат президента". Те не се признаха за виновни и ще останат в затвора до планираното за 11 септември изслушване за евентуалното им освобождаване под гаранция. Сред заподозрените, които все още са на свобода, има и един британски гражданин.

Над 20 протестиращи са застреляни по време на протестите

Според международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" най-малко 22-ма протестиращи са били застреляни от силите за сигурност по време на демонстрациите. Властите отричат тази информация. .

В Нигерия все повече нараства тревогата за нарушения на човешките права при управлението на президента Бола Тинубу, който беше избран миналата година, след като обеща положителна промяна.

Още: Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес