Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Циклонът „Фреди” ще удари Мозамбик за втори път

08 март 2023, 05:39 часа • 2373 прочитания

Очаква се циклонът "Фреди" отново да достигне сушата на Мозамбик по-късно тази седмица, след като вчера удари Мадагаскар за втори път, съобщи Би Би Си.

Правителството на Мадагаскар съобщи, че са загинали осем души и са разрушени над 1000 къщи.

За първи път бурята опустоши югоизточната част на Африка в края на февруари, като уби 21 души и разсели хиляди в двете страни.

Метеоролозите казват, че е рядкост буря да направи такъв цикъл.

Тропическият циклон е на път да се превърне в най-продължителната буря в историята и продължава да набира сила.

"Фреди" вече счупи рекордите за силата, която е акумулирала и за пътя, който е изминала през Индийския океан с дължина 8000 км.

Нейната продължителност и сила привлякоха интереса на експертите по метеорология в световен мащаб.

Циклонът се разви край северното австралийско крайбрежие в началото на февруари и след това измина хиляди километри през южната част на Индийския океан, като засегна Мавриций и Реюнион, преди да достигне сушата в Мадагаскар две седмици по-късно, а след това и тази на Мозамбик.

Експертите твърдят, че това е много рядко срещан път за подобна буря.

Сега Мозамбик се готви за второ опустошително навлизане бурята на сушата, докато все още се възстановява от дъждовете и наводненията, предизвикани от циклона.

Само през изминалата седмица в Мадагаскар са паднали около три пъти повече валежи от обичайната средна месечна стойност.

Комитетът за оценка на екстремните метеорологични и климатични явления към ООН заявяви, че вероятно ще започне специално разследване на това "забележително" и "рядко явление", след като циклонът се разсее, пише БГНЕС. 

ОЩЕ: 37 жертви на тропическа буря в Мадагаскар и Мозамбик

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес