Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 2000 загинали при наводнения в Либия, ЕС готов да помогне (ВИДЕО)

12 септември 2023, 09:14 часа • 2852 прочитания
Реклама

Хиляди хора са загинали след като мощна буря предизвика опустошителни наводнения в Либия, предаде BBC. Лидерът на източнолибийското правителство, което не е международно признато, каза, че смъртните случаи надхвърлят 2000 и хиляди са изчезнали. Джалел Харчауи, специалист по Либия, каза пред BBC, че броят на жертвите може да достигне до "няколко хиляди" души. Бурята „Даниел“ достигна сушата в неделя, което накара властите да обявят извънредно положение. ОЩЕ: Има риск от епидемии след наводненията в Гърция, предупреждават властите

Турският национален канал съобщава за 7000 изчезнали в Либия. 

 

Кой ще помогне на Либия?

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз е готов да се притече на помощ.

„ЕС е готов да помогне на засегнатите от това бедствие. Изпращаме нашите най-искрени съболезнования, от името на ЕС, на либийския народ и семействата на жертвите“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предлага солидарност с Либия след смъртоносните наводнения и обяви, че ще изпрати помощ, съобщи Анадолската агенция. Междувременно в Twitter съпругата му Емине Ердоган каза, че се моли за Либия и че е с разбито сърце след случилото се. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес