Зелени коридори за зелени тикви

9887
Зелени коридори за зелени тикви
Снимка: МС

След "юруш на ваксините", по-малко от седмица откакто премиерът Бойко Борисов се разпореди, а здравният министър Костадин Ангелов коленопреклонно изпълни, зелените коридори за ваксинация увяхнаха. Защото ваксините свършиха. Жалко. Щеше да е прекрасно, ако наистина имаше ваксини за всички. Дори най-големите скептици щяха да проявят разум и, като видят, че всичко върви гладко, щяха да се ваксинират. Щеше да има за всички, а сега няма. Логично и предвидимо, ще си каже всеки с малко ум в главата.

Защо логично и защо предвидимо? Ами много просто: преди 7-8 дни премиерът скастри министрите и щаба, че ваксинацията вървяла с много бавни темпове. Доста време преди това едно авторитетно европейско издание (Politico) пресметна, че ако България върви с такива темпове, ваксинационният процес ще приключи някъде към 2040 година. И премиерът се засегна. Ето защо той разпореди да се пръкнат зелените коридори и всяка болница, и всяко джи-пи да боде наред де що човек пожелае ваксина и не просто да я пожелае, а и да си я избере. Всичко това се случи на фона на грандиозната разправия на Европейската комисия с фармацевтичните гиганти за неспазени от тях договорки за доставката на ваксини.

Та тъкмо този момент избра нашият премиер да разтвори фризерите и ваксините да станат сбъднат блян за всички, които ги пожелаха.

На всичкото отгоре, както пак властимащите рекоха, за появата и скоростното изчезване на зелените коридори са виновни гражданите. И тези, които са заявили, че искат да се ваксинират, пък не са се явили да ги боцнат, и тези, които са се юрнали по коридорите, причинили са опашки и са изчерпали ваксините. И още по-отгоре на всичко коварната компания AstraZeneca вероломно окастри дозите за велика България с около две трети. Не че не направи тъкмо това и с цяла Европа, та овластените тикви в усърдна България можеха да се досетят, че това ги чака. Още повече, че всички зеленокоридорци, или поне по-голямата част от тях, щат не щат, са получили тъкмо ваксината на AstraZeneca. Иначе казано, балонът "сам си избирам ваксината", се пукна. Излезе, че като няма от тая, сам си избираш от оная, защото я има само нея. А в един момент се оказа, че и нея я няма. Идиотско. И още по-идиотски прозвучаха пламенните слова на главните архитекти на зелените коридори – премиера и здравния министър. И единият, и другият бяха направо вбесени от протоколно-любезния тон на AstraZeneca. Единият заплаши компанията със съд, а другият го изби на Хипократовата клетва. Емоционално, но не и ефикасно. Не подейства и това, че Бойко Борисов се врече, че ако трябва, ще прати правителствения самолет за ваксини. Да се чуди човек как не е схванал, че липсват ваксини, а не самолети.

И какво ще стане сега? На редовния брифинг в четвъртък Костадин Ангелов хъката-мъката призна, че временно спират зелените коридори поради липса на ваксини. Преди да изплюе камъчето обаче, поне три големи болници, сред които и ВМА, честно, за да не се разкарват напразно хората, обявиха, че нямат вече ваксини, следователно няма и зелени коридори.

Да не говорим, че докато в седмицата на еуфория Борисов с наслада повтаряше, че "вчера са ваксинирани над 20 хиляди души", джипитата масово се жалваха, че не са получили ваксини. Тук-таме по софийските ДКЦ-та бяха спуснали по някоя и друга доза. Затова пък в Кюстендил, един от най-засегнатите от коронавируса градове, нямаше.

В щастливата си зеленокоридорна седмица Бойко Борисов гневно клеймосваше всички, които казваха, че въпросните зелени коридори са чист популизъм, че носят риск и ще предизвикат хаос. Излезе, че някои от скептиците се оказаха прави. Какво ще стане сега с получилите първа доза? Гарантира ли им се имунизация с втора? Дано лекарите, на чиито глави се стовариха фази ваксинация, гарнирани със зелени коридори, да са проявили здрав разум и да са отделили втора доза за получилите първа. Защото иначе показната акция със зелените коридори ще ни излезе през носа. Жалко за масовото боцкане пред камерите. Жалко, че впрегнаха лично генерал Мутафчийски да бие инжекции на артисти, музиканти и обикновени граждани. Много пара в свирката отиде този път. Единственото хубаво е, че при ваксината на AstraZeneca може да почакаш 12 седмици - но пък от компанията си казаха, че за второто тримесечие т.е. април - юни няма да доставят очакваното от ЕС! Повечко време от 12 седмици.

Стана малко като прастария теологически въпрос "колко дявола побира острието на иглата" в местен аранжимент "колко недозрели тикви оформят един зелен коридор"?

Автор: Спасиана Кирилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com