Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В името на стабилността: Първият мандат на ГЕРБ да вземе Ивелин Михайлов

11 юни 2024, 09:39 часа
Реклама

Чували сте десетки пъти тази почти градска мълва, заживяла свой живот в социалните мрежи и в разговори: "Когато си тръгнат отвратените, остават отвратителните". Разговорно казано точно така обикновеният човек разбра изборните резултати.

Същият този обикновен човек разбра и за появата на изборния феномен с величаво име, който или всички се правеха, че не знаят за съществуването му, или искаха да притъпят онова чувство на притеснение, че ще влязат в парламента. Ето, че стана - формацията на Николай Марков и Ивелин Михайлов ще има 12-13 депутати в 50-ия парламент. Дали военни, полковници или подполковници, няма значение - вътре са.

Три по-различни гледни точки за тях:

  1. Дали това няма да се окаже истинското "Възраждане"? Чухме вече познатия популизъм и същите прокремълски наративи, но сякаш са доста по-колаборативни, по-умерени, деклариращи подкрепа към ЕС и НАТО. Поне по телевизията - защото в социалните мрежи ...
  2. Чисто новите малки партии и формации винаги имат подчертан интерес да подкрепят излъчването на редовно правителство с цел да удължат своя престой в парламента - няма да се връщаме към примери с "ВОЛЯ" на Веселин Марешки или РЗС на Яне Янев, а само ще припомним как "Български възход" на Стефан Янев влезе в 48-ия парламент, но нямаше кабинет и те изчезнаха.
  3. Едно намигване - ако Николай Марков и Ивелин Михайлов са в подкрепа на ЕС и НАТО, току виж утре се оказали евроатлантици в бъдещото мнозинство съвсем официално, а не като "златен пръст" или със сваляне на кворума например и т.н.

При така оформилата се поредна пирова победа на ГЕРБ, абсурдна нова политическа ситуация и немалки шансове за нови предсрочни избори наесен с евентуален победител (разголения) Румен Радев, то нека в името на стабилността първият мандат за съставяне на кабинет да бъде взет от Ивелин Михайлов. Дали в ролята си на кандидат за премиер, кандидат за полковник или кандидат за доброволец в руската армия - оставяме на съвестта на новото парламентарно мнозинство да реши. Все пак той не е избран за депутат, защото не е бил кандидат, т.е. може да мине дори за "експерт" начело на експертен кабинет!?

...

И няколко изречения извън иронията, поради все пак сериозността на ситуацията - гледайте "Величие", мислете за Румен Радев. Феномени като Ивелин Михайлов са възможни, но това е епизод от целия процес на протестни настроения в перифериите и сред негласуващите. В този епизод една секта излезе на светло, но при тази избирателна активност трудно може да се очаква нещо по-различно.

При една по-висока избирателна активност и при нов политически играч наесен, процесите ще изкристализират достатъчно ясно - все повече се наслагва усещането, че ако и сега няма редовно правителство, то това ще са последните избори, на които държавният глава Радев няма да се включи.

Автор: Ивайло Илиев

Още: Костадинов за "Величие": Маските ще паднат, избирателите им ще бъдат излъгани

п.п. А извън иронията, главният редактор на Actualno.com Ивайло Ачев напомня един свой по-стар и не чак толкова коментар, с една промяна - трябва ни "Възродено величие" или "Велико възраждане"! В България сме така - докато не ни шибне по главата, не ни идва акъл: Време е: Лекарството за България са Костадинов и "Възраждане"

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес